Zsenge Medvehagyma Leves – Kovászos Kenyérrel

Zsenge Medvehagyma Leves – Kovászos Kenyérrel

Hozzávalók:

  • 2 csokor medvehagyma
  • 200 ml jeges víz
  • 130 g füstölt szalonna vagy kolozsvári, 0,5×3 cm-es csíkra vágva
  • 1 kisebb lisztes burgonya
  • 1 l szárnyas- vagy zöldségalaplé
  • 4 ek zsíros tejföl
  • 2 ek almaecet
  • 4 szelet kovászos kenyér
  • 2 ek olívaolaj

Hogy a zsenge medvehagyma friss-lágy aromáját megőrizzük, a leveleket a lehető legrövidebben hőkezeljük.A szárat (ha van) a levélről levágva 2 mm-es darabokra vágjuk.

medve-hagyma-leves1

Az egyik csokor levelének felét vékony csíkra, másik felét 1 cm-es kockára vágjuk. A másik csokrot a jeges vízzel simára turmixoljuk.
A szalonna zsírját kiolvasztjuk, rádobjuk a szárat, fél perc múlva felöntjük az alaplével.

medve-hagyma-leves2
Belereszeljük a burgonyát, felforraljuk, lehabozzuk, 10 percig gyöngyöztetjük.

medve-hagyma-leves3
Hozzáadjuk a durvára vágott leveleket, 2 percig tovább hagyjuk forrni kis lángon.
Felöntjük az élénkzöld medvehagymalével, belekeverjük a tejfölt, végül hozzáadunk annyi ecetet, hogy épp csak egy kis savasságot kapjon. 50-60°C- ra melegítjük.

medve-hagyma-leve43
Közben megpirítjuk a kenyérszeleteket.

medve-hagyma-leves5

Csészébe vagy kisebb mélytányérba tálaljuk: a levesre hintjük a finom csíkra vágott medvehagymát, tetejére tesszük a pirítóst, rákanalazzuk az olívaolajat.

Forrás: gaultmillau.hu