Zsenge Medvehagyma Leves – Kovászos Kenyérrel
Hozzávalók:
- 2 csokor medvehagyma
- 200 ml jeges víz
- 130 g füstölt szalonna vagy kolozsvári, 0,5×3 cm-es csíkra vágva
- 1 kisebb lisztes burgonya
- 1 l szárnyas- vagy zöldségalaplé
- 4 ek zsíros tejföl
- 2 ek almaecet
- 4 szelet kovászos kenyér
- 2 ek olívaolaj
Hogy a zsenge medvehagyma friss-lágy aromáját megőrizzük, a leveleket a lehető legrövidebben hőkezeljük.A szárat (ha van) a levélről levágva 2 mm-es darabokra vágjuk.
Az egyik csokor levelének felét vékony csíkra, másik felét 1 cm-es kockára vágjuk. A másik csokrot a jeges vízzel simára turmixoljuk.
A szalonna zsírját kiolvasztjuk, rádobjuk a szárat, fél perc múlva felöntjük az alaplével.
Belereszeljük a burgonyát, felforraljuk, lehabozzuk, 10 percig gyöngyöztetjük.
Hozzáadjuk a durvára vágott leveleket, 2 percig tovább hagyjuk forrni kis lángon.
Felöntjük az élénkzöld medvehagymalével, belekeverjük a tejfölt, végül hozzáadunk annyi ecetet, hogy épp csak egy kis savasságot kapjon. 50-60°C- ra melegítjük.
Közben megpirítjuk a kenyérszeleteket.
Csészébe vagy kisebb mélytányérba tálaljuk: a levesre hintjük a finom csíkra vágott medvehagymát, tetejére tesszük a pirítóst, rákanalazzuk az olívaolajat.
Forrás: gaultmillau.hu