Zöldségekkel teli palócleves, recept
A zöldbabos, húsos krumplileves tejföllel habarva mindig bejön.
Ha igazán magyaros ízvilágú ételre vágysz, főzz palóclevest. A legenda szerint Gundel János először Mikszáth Kálmán születésnapjára készítette. A neves írónak annyira ízlett, hogy rögtön repetázott belőle. Mirelit zöldbabot is használhatsz hozzá.
A Zöldségekkel teli palócleves Hozzávalói 4 személyre:
- 40 dkg marhahús
- 30 dkg krumpli
- 30 dkg zöldbab
- 2 dl tejföl
- 1 evőkanál liszt
- 1 vöröshagyma
- 1 sárgarépa
- 1 fehérrépa
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 kávéskanál pirospaprika
- 1 mokkáskanál őrölt kömény
- 1 babérlevél
- fél csokor kapor
- só
- olaj
Elkészítés: 25 perc, főzés: 1 óra 20 perc
A Zöldségekkel teli palócleves Elkészítése:
A hagymát pucold meg, és vágd apróra. Olajon pirítsd meg, dobd hozzá a felkockázott húst. Kevergesd fehéredésig, majd szórd meg a paprikával, kevés köménnyel, sóval, tedd rá a zúzott fokhagymát. Időnként kevés vizet hozzáadva párold a marhát félpuhára 40 perc alatt.
A krumplit hámozd meg, darabold fel kockákra, és dobd a húsra a zöldbabbal együtt. Öntsd fel másfél-két liter vízzel, és tedd bele a babérlevelet. Mikor minden puha, keverd össze a lisztet a tejföllel, és öntsd a levesbe, közben folyamatosan kevergesd. Végül szórd meg a finomra vágott kaporral, és forrald fel újra.
forrás: femina