Zöldborsós rizottó, recept
A Zöldborsós rizottó Hozzávalói (4 főre):
A rizottóhoz:
- 1+1 ek vaj
- 1 ek olívaolaj
- 1 db salotta hagyma
- 1 csokor zöldborsócsíra
- 2 marék zöldborsó
- 2 ek reszelt parmezán
- 2 ek gorgonzola
- 10 dkg cukorborsó
- 200 g rizottó rizs (pl. arborio)
- 1,5 dl száraz fehérbor
- 1l forró alaplé (szárnyas vagy zöldség)
A buggyantott tojáshoz:
- 1 tk só
- 4 db tojás
- 1 ek ecet
- 1/2 l víz
A finomra vágott hagymát vajas-olajos keveréken üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a rizst és addig főzzük, amíg a rizsszemek opálos színűek nem lesznek. Közepes lángon tartjuk és ráöntjük a bort. Addig kevergetjük, amíg a rizsszemek beszívják a folyadékot, ezután folyamatos keverés mellett merőkanalanként elkezdjük adagolni hozzá a forró alaplét. Kb. fél óra alatt adjuk hozzá az összes folyadékot. Amikor az alaplé nagy része már hozzá lett adva, beletesszük a zöldborsót és a durva darabokra vágott cukorborsót, majd sózzuk, borsozzuk. Végül a gorgonzolát, a reszelt parmezánt és a vajat is beleforgatjuk.
Elkészítjük a buggyantott tojást. Ehhez a tojást először egy kis tálkába ütjük, majd a sós, ecetes gyöngyöző vízben egy kanál segítségével örvényt képzünk, és az örvény közepébe csúsztatjuk a tojást. Pontosan 3 percig hagyjuk a gyöngyöző vízben készre főni, majd hideg vízbe helyezzük át.
A tálalás a következőképpen néz ki: egy adag rizottó, a tetejére egy pár zöldborsócsíra, végül pedig egy tojás.
Forrás: streetkitchen.hu