Zöldborsós rizottó, recept

Zöldborsós rizottó, recept

A Zöldborsós rizottó Hozzávalói (4 főre):

A rizottóhoz:

  • 1+1 ek vaj
  • 1 ek olívaolaj
  • 1 db salotta hagyma
  • 1 csokor zöldborsócsíra
  • 2 marék zöldborsó
  • 2 ek reszelt parmezán
  • 2 ek gorgonzola
  • 10 dkg cukorborsó
  • 200 g rizottó rizs (pl. arborio)
  • 1,5 dl száraz fehérbor
  • 1l forró alaplé (szárnyas vagy zöldség)

A buggyantott tojáshoz:

  • 1 tk só
  • 4 db tojás
  • 1 ek ecet
  • 1/2 l víz

Zöldborsós rizottó
A finomra vágott hagymát vajas-olajos keveréken üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a rizst és addig főzzük, amíg a rizsszemek opálos színűek nem lesznek. Közepes lángon tartjuk és ráöntjük a bort. Addig kevergetjük, amíg a rizsszemek beszívják a folyadékot, ezután folyamatos keverés mellett merőkanalanként elkezdjük adagolni hozzá a forró alaplét. Kb. fél óra alatt adjuk hozzá az összes folyadékot. Amikor az alaplé nagy része már hozzá lett adva, beletesszük a zöldborsót és a durva darabokra vágott cukorborsót, majd sózzuk, borsozzuk. Végül a gorgonzolát, a reszelt parmezánt és a vajat is beleforgatjuk.

Elkészítjük a buggyantott tojást. Ehhez a tojást először egy kis tálkába ütjük, majd a sós, ecetes gyöngyöző vízben egy kanál segítségével örvényt képzünk, és az örvény közepébe csúsztatjuk a tojást. Pontosan 3 percig hagyjuk a gyöngyöző vízben készre főni, majd hideg vízbe helyezzük át.

A tálalás a következőképpen néz ki: egy adag rizottó, a tetejére egy pár zöldborsócsíra, végül pedig egy tojás.

Forrás: streetkitchen.hu