Zöldbabos quiche, recept
Én a három napos özönvíz alatt is megpróbáltam úgy csinálni, mintha nyár lenne, és például ezt a gyönyörű zöldbabos quiche-t sütöttem (ejtsd: kis), ami egy francia sós lepény. A vajas omlós tésztában egy tejszínes-tojásos-sajtos töltelék van, amit bármivel fel lehet dobni, most épp friss zsenge zöldbabot tettem ra, de ízlés és szezon szerint gyakorlatilag bármi kerülhet bele. A klasszikus lotharingiai quiche-t például pirított baconnel töltik, szóval nem feltétlenül kell vega verziókban gondolkodni.
Ez egy alaprecept, tényleg csak a fantázia szab határt annak, ki hogyan variálja.
A Zöldbabos quiche Hozzávalói:
a tésztához:
- 200 g finomliszt
- egy jó nagy csipet só
- 150 g hideg vaj
- 1 tojássárgája
- kb 3-4 ek. hideg víz
a töltelékhez:
- 250 ml tejszín
- 3 tojás
- 50 g sajt (én most masdaamert használtam, de bármilyen kicsit intenzívebb ízű sajt megteszi)
- zöldbab (nem mértem, de kb 150 g lehetett, amit beleraktam)
- só, bors
- 1 csokor friss kapor finomra vágva
A tésztához a lisztet és a vajat gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk, vagy aprítógépbe tesszük és morzsás állagúra keverjük. Hozzáadunk egy jó nagy csipet sót és a tojássárgát, majd annyi vizet, hogy jól formázható tésztát kapjunk. Folpackba csomagolva fél órára a hűtőbe tesszük.
A töltelékhez alaposan elkeverjük a tojásokat a tejszínnel, majd megborsozzuk, gazdagon megsózzuk (nem érdemes finomkodni a sóval, a tojás és a tejszín meglepően sok sót felvesz, ha sótlan lesz a töltelék, az nem jó). Belekeverjük a reszelt sajtot és az apróra vágott kaprot is, és félretesszük.
A tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk és egy piteformába simítjuk, én most egy 20x25cm-es szögletes formát választottam (a kivehető aljú a legjobb), de így még ki is maradt egy pici, egy nagy köralakúra is elég a tészta.
Villával megszúrkáljuk és pár percre még visszatesszük a hűtőbe.
A quiche folyós tölteléke eláztatná a nyers tésztát, így mindenképpen elő kell sütni a tésztát „vakon” (egy sütőpapírral és vaalmi nehezékkel kibélelve), hogy a végén a lepény alja is ropogósra és ne „szalonnásra” süljön. Van aki ezt elhagyja, sok recept simán beleönti a tölteléket a nyers tésztába, de én őszintén szólva még sosem ettem jó quichet, amit nem sütöttek elő. Szóval szerintem ezt a lépést nem érdemes megspórolni.
A tésztát kibéleljük egy sötőpapírral és beleöntünk annyi száraz babot/rizts/lencsét nehezékként, ami jól lenyomja, hogy sülés közben ne emelkedjen fel. 200 fokon sütjük így 10 percig, majd kivesszük a papírt és a nehezéket és még 3 percre visszatesszük, hogy kapjon egy kis színt.
Utána beleöntjük a tölteléket, és szépen elrendezzük rajta a zöldbabokat, sütő hőmérsékletét 180 fokra mérsékeljük és 25-30 perc alatt készre sütjük.
Ha nagyon barnulni kezdene a teteje, akkor idő közben letakarjuk egy alufóliával, de a tölteléknek meg kell szilárdulnia, akkor jó. 25 perc sütés után a babok még egy picit roppanósak maradnak, ha valaki szeretné, hogy teljesen puhák legyenek, akkor érdemes forró vízben pár perc alatt előfőzni őket, és úgy tenni a töltelékre sütés előtt.
Az elkészült quichet pár perc pihentetés után kivesszük a formából (ha kivehető aljút használtunk), majd langyonsan szeleteljük és tálaljuk. Friss salátát, vagy akár kovászos uborkát kínálunk mellé.
Forrás: rozekacsa