2021. április 02.

Select your Top Menu from wp menus
Zöld Fűszernövennyel töltött – Árnyék tészta, recept

Zöld Fűszernövennyel töltött – Árnyék tészta, recept

 

Igazi tésztaünnep ez a mai recept. A szépség, a jóság, és a harmónia, adott egymásnak randevút a tányéron. Köszönöm nekik, hogy mindezt nálam tették, az én konyhámban.

Ritának is köszönöm, hogy kölcsönadta a nyújtóját, igaz ugyan, hogy rögzítő nélkül de nem volt akadály, amit le ne küzdöttem volna ezért az élményért. (a diódaráló rögzítő egysége pont fitt volt )

Esküszöm az idei év legnagyobb, és legmeghatározóbb élménye volt ez a bélyeg, ólomüveg, árnyék, vagy akárminek hívjuk tészta. Már megint győzedelmeskedett a kézi munka, az abból áradó pontosság, mívesség, odafigyelés. Az oly sokszor emlegetett egyszerűség diadala ez az étel. Az egyszerűséget az ízekben kell most érteni, mert azt nem állítom, hogy mindenkinek kézenfekvő a tésztagyúrás, vagy akár lenne otthon nyújtója. Újra és újra el kell mondanom, hogy az ilyen összeállítások lelke a friss és a jó minőségű alapanyag, ami ebben az esetben a parmezán, ami nem lehet reszelt zacskós, a paradicsom, és az olívaolaj, meg persze a tészta ami frissen készül, és ugye senkinek nem is jut eszébe mélyhűtött vagy szárított, esetleg félig fonnyadt leveleket használni.

Nem tudom mennyire tudom érzékeltetni, de úgy érzem magam ha erről a tésztáról beszélek, vagy gondolkozok, mint ahogy elképzelek egy igaz hívőt, az ő templomába lépve. Lélegzetelállító, lenyűgöző.

Hogy visszatérjek a megszokott magamhoz, nem volt még bélyeg, amit ennél szívesebben gyűjtöttem, vagy nyaltam volna .

Zöld Fűszernövennyel töltött - Árnyék tészta

A Zöld Fűszernövennyel töltött – Árnyék tészta Hozzávalói:

 • 320g liszt
 • 2 tojás
 • 1 ek olaj
 • 1/2 tk só
 • 60ml víz
 • 20 bazsalikom levél
 • 20 petrezselyem levél
 • 2 ek bazsalikom pesto
 • 100g parmezán sajt
 • 200ml friss vagy konzerv paradicsom
 • 1 gerezd fokhagyma
 • 4 ek olívaolaj
 • ½ ek friss bazsalikom
 • ½ ek oregánó

Zöld Fűszernövennyel töltött - Árnyék tészta

A Zöld Fűszernövennyel töltött – Árnyék tészta elkészítése:

 1. A tészta hozzávalóit, a lisztet, a két tojást, az olajat, ½ teáskanál sót, és a 60ml vizet simára gyúrjuk, hogy egy nagyon rugalmas de kemény tésztát kapjuk. Fél órára betakarva pihentetjük.
 2. Eközben megmossuk és szárítjuk a 20-20 bazsalikom, és petrezselyem levelet. A friss paradicsomlét két evőkanál olíva olajjal, egy zúzott fokhagyma gerezddel, és a fél evőkanálnyi vágott bazsalikommal és oregánóval addig forraljuk, amíg kissé besűrűsödik.
 3. A pihentetett tésztát 8 egyenlő részre osztjuk. Egyszerre két tésztával fogunk dolgozni, a többit takarjuk vissza. A tésztákat géppel nyújtsuk ki, 3-as fokozatig, mindig csak egy fokozatot állítsunk a gépen. Ha mindkét tésztát kinyújtottuk, az egyiket kenjük be vékonyan vízzel, és a leveleket fektessük a vizezett felületre egymástól minimum egy levélnyi távolságra, majd fektessük rá a másik tésztát, lehetőleg minél kevesebb levegőbuborékot képezve, vagy menne hagyva. Ha maradt benne, ki lehet simogatni.
 4. A két tésztát újra kezdjük nyújtani a gépben, és 5-ös, vagy 4-es fokozatig nyújtsuk.
 5. Derelyevágóval vágjuk körbe a leveleket, négyzet alakúra. Nem baj, ha nem szabályosak, vagy egyformák. Ha marad leeső tészta azt újra lehet gyúrni, és nyújtani.
 6. Forrásban lévő bő sós vízben főzzük a tésztákat 3-4 percig, majd szűrjük le, és tegyük tányérra, rendezzük el, hogy a levelek rajzolata szépen látható legyen. A pestoval, az olajjal, és a forró paradicsom szósszal locsoljuk meg a tésztát, végül szórjuk meg reszelt parmezánnal. Azon melegében forrón tálaljuk.

Zöld Fűszernövennyel töltött - Árnyék tészta

Zöld Fűszernövennyel töltött - Árnyék tészta

forrás: kajapiazongora

Print Friendly, PDF & Email

Kommentek

Related posts

EZT OLVASTAD MÁR?
Gnocchi paradicsomszószban, recept

Gyakorlatilag olasz nudlinak is hívhatnánk, mert a tészta maga kísértetiesen egyezik a mi burgonyás főtt tésztánkkal, csak mi édesen, ők...

Close