Forrás: szatmariferi.blog.hu
Zelleres – Citromos krumplifőzelék

Hozzávalók:
- 1 ek vaj
- 3 ek olaj
- 3 szál újhagyma, vékonyra karikázva vagy egy kisebb vöröshagyma, apróra aprítva
- 1 fej zellergumó (olyan, aminek van zöldje) kb. 35 dkg, hámozva, 1-1,5 centisre kockázva
- kb. 1 kg főzni való krumpli, másfél centisre kockázva
- 1 gerezd fokhagyma
- 5 dl főzőlé (azt használtam, amiben az alaposan megmosott szárat és leveleket blansíroztam)
- 1-2 kisebb babérlevél
- 1 dl tejföl
- só, frissen őrölt bors
- tálaláshoz pirított, sós mandula, chilipehely
Elkészítés:
1. Első lépésben alaposan megmostam 4 zellerszárat levelestől. Bő vízben tettem, hogy minden homokszem eltűnjön róla, belőle. Feltettem kb. 1 liter vizet forrni. Sóztam. Beletettem a szárakat, leveleket és 4-5 percig forraltam őket. Majd kivettem, azonnal lehűtöttem hideg vízben. A visszamaradt lével főztem a főzeléket.
2. A vajat és egy 3-4 literes edényben, közepes lángon összeolvasztottam az olajjal. Ráborítottam a hagymát, finoman sóztam, majd 2-3 percig pároltam. Aztán jött a kockázott zeller, ezzel további 2-3 percig kevergettem, pároltam. 1-2 kanál főzőlevet adtam hozzá, hogy gyorsabban puhuljon.
3. Hozzákevertem a krumplit, ráöntöttem 5 dl főzőlevet, sóztam, babérlevéllel, borssal ízesítettem, majd lefedve, a krumpli méretétől függően a forrástól számítva 12-13 perc alatt puhára, de nem szét főztem.
4. Amíg főtt a krumpli, a leforrázott zellerszárat 1-2 centisre daraboltam, és félidőnél a krumplihoz adtam. A leveleket egy magas falú mérőedénybe tettem. A megfőtt főzelékalapból kivettem egy merőkanálnyit, adtam hozzá 2 kanálnyit a főzőléből és alaposan összepürésítettem, majd az alaphoz kevertem. Negyed citrom reszelt héjával, és kifacsart levével ízesítettem. Tálalás előtt sóztam, borsoztam. Pirított mandulával turbóztam fel!