Zakuszka, recept

Az Erdélyben olyan jól ismert zakuszka örmény eredetű étel,aminek a receptjét minden háziasszony maga alakítja ki saját ízlés szerint.Elkészítése szinte egy egész napot igénybe vesz,amíg a zöldségeket előkészítjük és magát a zakuszkát is jól meg kell főzni amíg a tetejére feladja kissé az olajat.Ez ennél az adagnál 2.5- 3 órát is igénybe vesz.
A Zakuszka Hozzávalói:
- 5 kg paradicsompaprika(gogos) – 3.5 kg lesütve,megpucolva
- 5 kg padlizsán( vinetta) – 3.5 kg lesütve,megpucolva
- 2 kg sárgarépa( murok) – 1.5 kg megpucolva
- 1.5 kg fehér hagyma – 1.3 kg megpucolva
- 1 l. házilag főzött paradicsomlé
- 1 l olaj
- só,bors,babérlevél,
- 2 evőkanál cukor
- 1 kiskanál szalicil
A padlizsánt lesütöttem és megpucoltam. A paradicsompaprikát kissé lesütöttem, edénybe rétegeztem és lesóztam,hogy jól beizzadjon,majd a héját lepucoltam és megmostam.
A sárgarépát és a hagymát megpucoltam és sós vízben roppanósra főztem. Ezek után az összes zöldséget ledaráltam és az olajban főni tettem előbb a paradicsompaprikát, sárgarépát és a hagymát,majd kb. 1 óra után a padlizsánt és a paradicsom levet .Állandó keverés mellet jól összefőztem, fűszereztem.Miután eloltottam a tűzet alatta,belekevertem egy kiskanál szalicilt.Azonnal tiszta,forró üvegekbe raktam és száraz dunsztban hagytam kihűlni.
35 kisebb-nagyobb üveggel lett ebből az adagból.
Naponta új recept ötletekért, találkozzunk a FaceBook on is.
A Pikantéria Hivatalos Facebook Oldala
Forrás: aledakonyhaja.blogspot.hu