Zabos pite tejes-csokis töltelékkel, recept
Kívül a zabos réteg ropogós, belül a tejes (tejfölös) réteg puha, selymes. A csokidarabok benne már csak hab a tortán. Finom melegen, hidegen. Mindez piteformában sütve.
A Zabos pite tejes-csokis töltelékkel Hozzávalói:
- 1 csomag Győri Édes zabkeksz ( 215g)
- 225 g vaj
- 50 g porcukor
- 1 egész tojás
- 150 g liszt
A krémhez:
- 150 g cukrozott sűrített tej
- 300 g tejföl
- 3 csapott evőkanál kukorica keményítő
- 200 g étcsoki
- 200 ml habtejszín a tetejére
Tésztához a kekszet összetörtem-morzsoltam. Én mozsárban tettem mindezt, de lehet nyújtófával is. Egy nagy tálba öntöttem a porcukorral, tojással, liszttel együtt. A vajat apró darabokra vágva adtam hozzá, és kézzel összegyúrtam az egészet addig, míg már nem lehetett érezni a vajdarabokat benne.
1-1.5 órára mélyhűtőbe kell tenni pihenni, hogy lehessen tovább dolgozni vele. Mikor már úgy éreztem lehet nyújtani, akkor a tésztát két részre osztva lisztezett deszkán vagy pulton kinyújtottam, majd kibéleltem vele egy 27 cm átmérőjű piteformát.
A sűrített tejet összekevertem a tejföllel, és a keményítővel. Kézi habverővel dolgoztam jó simára. Ezt ráöntöttem a tésztára, és rápakoltam a feldarabolt csokit.
Majd beterítettem a maradék kinyújtott tésztával. Pár helyen megszurkáltam egy villával.
Előmelegített 180 fokos sütőben, légkeverésen 35 percig sütöttem. A habtejszínt 1 ek porcukorral felvertem, ezt kanalaztuk a tetejére.
Naponta új recept ötletekért, találkozzunk a FaceBook on is.
A Pikantéria Hivatalos Facebook Oldala
Forrás: falusilibak.cafeblog.hu