Vörösboros csirke (Coq au vin) – recept
A Vörösboros csirke (Coq au vin), Hozzávalói:
- 5 dkg vaj
- 2 ek étolaj
- 8-10 db mogyoróhagyma vagy apró salotta
- 10 dkg húsos főtt szalonna
- 25 dkg apró csiperkee gomba
- 1,5 kg-os csirke szétbontva
- 1 nagy vöröshagyma
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
- 1 ek sűrített paradicsom
- 1 ek liszt
- 2,5 dl száraz vörösbor
- 5 dl húsleves vagy alaplé
Elkészítés
Egy nagy lábosban felolvasztjuk a vaj felét.Hozzáadjuk az olajat és lepiítjuk rajta az egész mogyoróhagymákat. Amikor a hagymák megpriultak, kiszedjük őket és a lábosba dobjuk a 2 centis darabokra vágott szalonnát. Ezt is jó pirosra pirítjuk, majd kiszedjük. A gombát szintén a lábosba dobjuk, ha kell adunk mellé még egy kis vajat és olajat és magas lángon lepirítjuk, végül ezt is kiszedjük.
A csirkedarabokat sózuk, borsozzuk és minden oldalukon magas láng felett megpirítjuk a maradék vajon.Kiszedjük a lábosból. A vékony szeletekre vágott hagymát és a fokhagymát puhára pároljuk, kihúzzuk a lábos szélére és magas lángon lepirítjuk a paradicsompürét. Megszórjuk liszttel, elkeverjük és 1-2 percig pirítjuk. A lábasba öntjük a bort és az alaplevet, felforraljuk, végül visszapakoljuk a lepirított csirkét és fedő alatt kb 40 percig főzzük, amíg teljesen megpuhul és leolmik a csontról a hús. Amikor megfőtt, kiszedjük a húst, a mártást pedig simára turmixoljuk. A végén kevés vajat adunk hozzá, hogy szép fénye legyen. Viszatesszük bele a húst, a lepírított zöldségeket és a szalonnát, és krumplipürével tálaljuk.
Forrás: streetkitchen.blog.hu