Vörösboros – borókás Szarvaspie, recept
A borókás Szarvaspie Hozzávalói 4 személy részére:
A tésztához:
- 35 dkg liszt
- 20 dkg vaj
- 1 tojás + még 1 a pie megkenéséhez
- 2 evőkanál hideg víz
- 1 kávéskanál só
A szarvasraguhoz:
- 50 dkg szarvascomb
- 1 dl étolaj
- 2 teáskanál paradicsompüré
- 1 fej vöröshagyma
- 4-5 gerezd fokhagyma
- 2 db paradicsom
- 1 evőkanál liszt
- Kb. 2,5 dl vörösbor
- Kb. 3,5 dl alaplé vagy húsleves
- Só, bors
- 2-3 babérlevél
- 1 ág friss rozmaring
- 2-3 ág kakukkfű
- 5-6 szem borókabogyó
- 2 teáskanálnyi worchestershire szósz
- 20 dkg csiperkegomba
Elkészítés:
A szarvashúst közepes kockákra vágjuk és egy forró lábasban kevés olajon jól lepirítjuk. Kiszedjük a húst, a visszamaradt lepirult olajra pedig rádobunk 2 teáskanálnyi paradicsompürét és addig pirítjuk, míg szép barnás színt kap. Rádobjuk a finomra aprított vöröshagymát, szeletelt fokhagymát és az egészet tovább pirítjuk. Jöhet rá a felkockázott paradicsom, igény szerint előtte leforrázva és a héja eltávolítva.
Ha a paradicsom kicsit összeesett, jöhet vissza rá az előzőleg lepirított szarvascomb, amit aztán egy evőkanál liszttel megszórunk és az egészet jó alaposan összeforgatjuk. Felöntjük vörösborral és alaplével, majd jön a fűszerezés: rozmaring, kakukkfű, babérlevél, borókabogyó, kevés worchestershire szósz és némi pirospaprika kell bele. Hozzáadjuk a megmosott és félbe vágott gombát is, majd az egészet kis lángon, néha óvatosan átkeverve főzzük addig, míg a hús teljesen puha nem lesz, kb. 2-2,5 órán keresztül.
Közben megcsináljuk a pie tésztáját. Ehhez robotgépbe tesszük a lisztet és a hűtő hideg vajat, majd közepes fordulaton teljesen morzsalékosra keverjük. Fontos, hogy hideg vajat használjunk, különben nem lesz omlós a tészta!! Egy tojást kikeverünk két evőkanál hideg vízzel, a lisztes-vajas keverékhez adjuk és épp csak addig gyúrjuk, amíg összeáll a tészta. Ha kell, még 1-2 evőkanál hideg víz mehet bele.
A tészta 2/3 részét kinyújtjuk kb. 3 mm vastagra és kibéleljük vele egy hőálló tál alját és oldalát is. Beletöltjük a ragut, majd a maradék tésztát is kinyújtjuk és befedjük vele a pitét. A szélein szorosan összenyomkodjuk. A maradék tojást felverjük és megkenjük vele a tészta tetejét. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 50 percig sütjük.
Forrás: streetkitchen.blog.hu