Vörösboros almás-szilvás pite, recept

Vörösboros almás-szilvás pite, recept

Az őszi gyümölcsök beköszöntésével indul a pite-szezon!!
Nem tudom más hogy van ezzel, de szerintem egy pite akkor jó, ha az édes, omlós tészta és a benne levő gyümölcs aránya egyensúlyban van. Sem nem túl száraz, se nem ázik el a tészta.
Egy régi, jól bevált pite recept következik. Nagyon egyszerű, pihentetni sem kell.

Ha egyszerűen akarom elkészíteni, csak nyers reszelt almát, meggyet teszek a tészta közé. Meghintem zsemlemorzsával, ha savanyú a gyümölcs, kevés cukorral, vagy mézzel. Most viszont szerettem volna valami extrát, ezért egy kis vörösboros-mézes-fahéjas keverékkel pároltam meg a gyümölcsöket sütés előtt.

A tészta 1/3-át mint általában most is teljes kiőrlésű liszt adja. Ez a mennyiség még nem nehezíti el a süteményt, viszont értékes, teljes értékű rostokkal gazdagítja.

A Vörösboros almás-szilvás pite Hozzávalói:

(egy nagy tepsire méretezve)

Tészta:

  • 50 dkg liszt (30 dkg fehérliszt + 20 dkg teljes kiőrlésű liszt)
  • 15 dkg kókuszvirág cukor
  • 1 cs. sütőpor
  • 2 tojás
  • 15 dkg vaj
  • 1 dl zabtejszín (hiánya esetén natúr joghurt)
  • csipet só

Töltelék:

  • 1 ek. kókusz zsír
  • 2 dl vörösbor
  • 3 ek. méz
  • 1 tk. fahéj
  • 9 db alma
  • 70 dkg magozott szilva
  • 3 ek. xillit v. cukor
  • 4 ek. zsemlemorzsa

Vörösboros almás-szilvás pite

A Vörösboros almás-szilvás pite elkészítése:

  1.  Uborkareszelőn vékony szeletekre reszelem az almát, kimagozom és csíkokra vágom a szilvát.
  2. Felforrósított serpenyőben felforrósítom a kókusz zsírt és a bort, hozzákeverem a mézet és a fahéjat.
  3. Rádobom először az almát és nagyon rövid idő alatt (1-2 perc) folyamatosan fakanállal mozgatva átpárolom. Szűrőbe szedem az almát, visszacsöpögtetem a serpenyőbe a levet, majd a szilvát is ugyanúgy átpárolom. Féreteszem a kész gyűmölcsöket.
  4. A tésztához mindent kimérek egy tálba, és gyorsan egyenletesre gyúrom. Egy nagyobb és egy kisebb részre osztom, a nagyobbat kinyújtom, és sütőpapírral bélelt tepsibe alulra terítem. Rászórom a zsemlemorzsát, az egyik felére az almát, a másikra a szilvát teszem. A gyümölcsök tetejére hintem az édesítőt is.
  5. Kinyújtom a másik adag tésztát, és helyenként mintát szaggatok bele, majd a nyújtófára tekerve, óvatosan, hogy ne nyúljon meg ráterítem a gyümölcsrétegre. Összevágott diót, mandulát is szórhatunk rá. (Ha nincs kedvünk bajlódni a formákkal, csak szúrkáljuk meg villával néhány helyen.)

Előmelegített sütőben 170°C-on kb. 30 percig sütöm. Igazából akkor finom, ha kihűlt, sőt másnapra lesz az igazi, amikor átpuhul a tészta.

Vörösboros almás-szilvás pite

Forrás: retikulesfuszerdoboz