Vörösboros almás-szilvás pite, recept

Az őszi gyümölcsök beköszöntésével indul a pite-szezon!!
Nem tudom más hogy van ezzel, de szerintem egy pite akkor jó, ha az édes, omlós tészta és a benne levő gyümölcs aránya egyensúlyban van. Sem nem túl száraz, se nem ázik el a tészta.
Egy régi, jól bevált pite recept következik. Nagyon egyszerű, pihentetni sem kell.
Ha egyszerűen akarom elkészíteni, csak nyers reszelt almát, meggyet teszek a tészta közé. Meghintem zsemlemorzsával, ha savanyú a gyümölcs, kevés cukorral, vagy mézzel. Most viszont szerettem volna valami extrát, ezért egy kis vörösboros-mézes-fahéjas keverékkel pároltam meg a gyümölcsöket sütés előtt.
A tészta 1/3-át mint általában most is teljes kiőrlésű liszt adja. Ez a mennyiség még nem nehezíti el a süteményt, viszont értékes, teljes értékű rostokkal gazdagítja.
A Vörösboros almás-szilvás pite Hozzávalói:
(egy nagy tepsire méretezve)
Tészta:
- 50 dkg liszt (30 dkg fehérliszt + 20 dkg teljes kiőrlésű liszt)
- 15 dkg kókuszvirág cukor
- 1 cs. sütőpor
- 2 tojás
- 15 dkg vaj
- 1 dl zabtejszín (hiánya esetén natúr joghurt)
- csipet só
Töltelék:
- 1 ek. kókusz zsír
- 2 dl vörösbor
- 3 ek. méz
- 1 tk. fahéj
- 9 db alma
- 70 dkg magozott szilva
- 3 ek. xillit v. cukor
- 4 ek. zsemlemorzsa
A Vörösboros almás-szilvás pite elkészítése:
- Uborkareszelőn vékony szeletekre reszelem az almát, kimagozom és csíkokra vágom a szilvát.
- Felforrósított serpenyőben felforrósítom a kókusz zsírt és a bort, hozzákeverem a mézet és a fahéjat.
- Rádobom először az almát és nagyon rövid idő alatt (1-2 perc) folyamatosan fakanállal mozgatva átpárolom. Szűrőbe szedem az almát, visszacsöpögtetem a serpenyőbe a levet, majd a szilvát is ugyanúgy átpárolom. Féreteszem a kész gyűmölcsöket.
- A tésztához mindent kimérek egy tálba, és gyorsan egyenletesre gyúrom. Egy nagyobb és egy kisebb részre osztom, a nagyobbat kinyújtom, és sütőpapírral bélelt tepsibe alulra terítem. Rászórom a zsemlemorzsát, az egyik felére az almát, a másikra a szilvát teszem. A gyümölcsök tetejére hintem az édesítőt is.
- Kinyújtom a másik adag tésztát, és helyenként mintát szaggatok bele, majd a nyújtófára tekerve, óvatosan, hogy ne nyúljon meg ráterítem a gyümölcsrétegre. Összevágott diót, mandulát is szórhatunk rá. (Ha nincs kedvünk bajlódni a formákkal, csak szúrkáljuk meg villával néhány helyen.)
Előmelegített sütőben 170°C-on kb. 30 percig sütöm. Igazából akkor finom, ha kihűlt, sőt másnapra lesz az igazi, amikor átpuhul a tészta.
Forrás: retikulesfuszerdoboz