Villámgyors Mákos Guba recept – recept

Villámgyors Mákos Guba recept – recept

A mákos guba vagy mákos gubó vagy bobajka jellegzetes magyar édesség, de ismert Németország keleti felén (Mohnpielen) és Lengyelországban (makówki) is. Eredetileg karácsonyi ünnepi étel volt, és abban a hiszemben sütötték, hogy a sokszemű mák sok szerencsét, sok pénzt hoz az új esztendőben.[1] Napjainkban már egész évben készítik ezt a desszertet

A villámgyors mákos guba hozzávalói/ 4 adag

  • 4 db kifli
  • 4 db tojás
  • 4 dl tej
  • 2 dl habtejszín
  • 6 ek cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 citromból nyert citromhéj
  • 12 dkg mák (darált)
  • 5 dkg vaj

villámgyors mákos guba

A kifliket nem kell kiszárítani csak jól bele kell nyomkodni a tojásos-tejszínes keverékbe. Ha valaki nagyon édesszájú, az szórja meg a szinteket további 1-1 kanál cukorral. De készíthetünk mellé vaníliasodót, meglocsolhatjuk mézzel, fogyaszthatjuk lekvárral is. Amikor van időm, akkor külön felverem a tojás fehérjét, úgy keverem a mártogatós lébe, így nem csak simán finom lesz, de a teteje is tetszetősebbé válik!

elkészítési idő: 15-30 perc

A villámgyors mákos guba Elkészítése

  1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra
  2. Karikázzuk fel a kifliket.
  3. Egy nagy keverőtálban habverő segítségével habosítsuk fel a tojásokat. Adjuk hozzá folyamatos keverés mellett először a cukrokat, majd a tejszínt és a tejet.
  4. Végül reszeljük bele egy tisztított citrom héját.
  5. Ebbe az elegybe szórjuk, majd nyomkodjuk bele a kiflikarikákat.
  6. Egy hőálló tálat bőven vajazzunk ki
  7. Helyezzük a tálba a most már szaftos kiflikarikákat két sorba úgy, hogy minden szintet szórjunk meg 3 kanál darált mákkal, majd csipkedjük rá a maradék vajat
  8. Öntsük fel az egészet a maradék mártogatós lével és mehet a sütőbe 20 percre, hogy a teteje megpiruljon kissé. Készen is van a szuper mákos guba.

Jó étvágyat hozzá!

villámgyors mákos guba

 

képek sajá, Recept Forrása: nosalty.hu