Villámgyors Mákos Guba recept – recept

A mákos guba vagy mákos gubó vagy bobajka jellegzetes magyar édesség, de ismert Németország keleti felén (Mohnpielen) és Lengyelországban (makówki) is. Eredetileg karácsonyi ünnepi étel volt, és abban a hiszemben sütötték, hogy a sokszemű mák sok szerencsét, sok pénzt hoz az új esztendőben.[1] Napjainkban már egész évben készítik ezt a desszertet
A villámgyors mákos guba hozzávalói/ 4 adag
- 4 db kifli
- 4 db tojás
- 4 dl tej
- 2 dl habtejszín
- 6 ek cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 citromból nyert citromhéj
- 12 dkg mák (darált)
- 5 dkg vaj
A kifliket nem kell kiszárítani csak jól bele kell nyomkodni a tojásos-tejszínes keverékbe. Ha valaki nagyon édesszájú, az szórja meg a szinteket további 1-1 kanál cukorral. De készíthetünk mellé vaníliasodót, meglocsolhatjuk mézzel, fogyaszthatjuk lekvárral is. Amikor van időm, akkor külön felverem a tojás fehérjét, úgy keverem a mártogatós lébe, így nem csak simán finom lesz, de a teteje is tetszetősebbé válik!
elkészítési idő: 15-30 perc
A villámgyors mákos guba Elkészítése
- Melegítsük elő a sütőt 180 fokra
- Karikázzuk fel a kifliket.
- Egy nagy keverőtálban habverő segítségével habosítsuk fel a tojásokat. Adjuk hozzá folyamatos keverés mellett először a cukrokat, majd a tejszínt és a tejet.
- Végül reszeljük bele egy tisztított citrom héját.
- Ebbe az elegybe szórjuk, majd nyomkodjuk bele a kiflikarikákat.
- Egy hőálló tálat bőven vajazzunk ki
- Helyezzük a tálba a most már szaftos kiflikarikákat két sorba úgy, hogy minden szintet szórjunk meg 3 kanál darált mákkal, majd csipkedjük rá a maradék vajat
- Öntsük fel az egészet a maradék mártogatós lével és mehet a sütőbe 20 percre, hogy a teteje megpiruljon kissé. Készen is van a szuper mákos guba.
Jó étvágyat hozzá!
képek sajá, Recept Forrása: nosalty.hu