Villámgyors 15 perc és kész – Hortobágyi húsos palacsinta

Villámgyors 15 perc és kész – Hortobágyi húsos palacsinta

Hozzávalók:

  • 400 g borjú-/sovány sertéshús vagy csirkemellfilé
  • 1 nagy fej hagyma
  • 1 ek zsír
  • só, bors
  • őrölt kömény
  • fokhagyma krém
  • 3+1 dl tejföl

A palacsintához:

  • 150 g finomliszt
  • 1-1 csipet só és bors
  • 2 dl tej
  • 1 tojás
  • 1 dl buborékos ásványvíz
  • 2 ek. olaj

fotó 1
A töltelékhez a főtt leves húst  felaprítjuk géppel. A hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk. Zsírjában megfonnyasztjuk a hagymát, rádobjuk a húst, erős tűzön kissé megpirítjuk. Lehúzzuk az edényt a tűzről, megszórjuk a húst a pirospaprikáva. Ízlés szerint sózzuk ( mehet bele ételízesítő is ), összekeverjük, visszatesszük tűzre, és fedő alatt, a saját levében puhára pároljuk picit, azaz „pörköltet” készítünk.

Közben a palacsintához a felsorolt hozzávalókból az alapreceptnél írt módon palacsintatésztát keverünk, és 8 palacsintát sütünk belőle. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra.

Kiszedjük a húst a levéből, apróra összevágjuk, vagy megdaráljuk. Levében simára keverünk 3 dl tejfölt, összeforraljuk, és annyit adunk belőle a húshoz, hogy jól kenhető tölteléket-masszát kapjunk.

Megkenjük vele a palacsintákat, két szélüket felhajtjuk a töltelékre, batyuszerűen összetekerjük, és tűzálló tálba rakjuk. Megöntözzük a maradék tejfölös-paprikás mártással (ha túl híg, 1-2 kk. liszttel/rizsliszttel összeforralva besűrítjük).

 

Elkészítési idő: 15-20 perc / szakács függő
1 adag: 224 kcal/937 kJ