Végre! A legfinomabb Csirkeszárnyak és a híres Zé-féle kólás BBQ szósz !!!

Végre! A legfinomabb Csirkeszárnyak és a híres Zé-féle kólás BBQ szósz !!!

Hozzávalók a kólás BBQ szószhoz 4 személy részére:

 

  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 doboz (0,33-as) kóla
  • 2 babérlevél (lehetőleg friss, de a szárított is megteszi)
  • 2 dl ketchup
  • 3 evőkanál jófajta szójaszósz (pl. Kikkoman)
  • 1 evőkanál Sriracha vagy más chiliszósz
  • 1 teáskanálnyi Worcheser szósz
  • Kevés tört bors

Jótanács: rögtön csináljatok belőle dupla adagot, annyira jó lesz.

1. Vágjátok apróra a vöröshagymát és kevés olajon pirítsátok le aranyszínűre.

2. Öntsétek rá a két doboz kólát.

3. Nem a leggusztább dolog ebben a fázisban, de túl lesztek rajta.

4. Kezdjétek el forralni és amikor már fele mennyiségűre párolgott, dobjátok bele a babért. Forraljátok tovább.

5. Ha kb. harmadára sűrűsödött, tehát úgy 2-2,5 dl maradt belőle, küldjétek bele a ketchupot, a szójaszószt, a chiliszószt és a Worchestert is. Forraljátok még egy kicsit, hogy szép sötétbarna és sűrű legyen.

6. Szűrjétek át egy szűrőn egy megfelelő üvegtálba, hogy szép selymes szósz állaga legyen.

7. Kóstoljátok meg a végeredményt. Na??

kólás BBQ szósz

Tökéletes csirkeszárnyak sütőben sütve 4 fő részére:

  • 24 db csirkeszárny
  • 2 púpozott teáskanál füstölt paprika őrlemény (vagy édes fűszerpaprika)
  • 2 púpozott teáskanál görögszéna őrlemény
  • 2 csapott teáskanál szerecsendió
  • 2 púpozott teáskanál cayenne bors
  • 1 púpozott teáskanál tört feketebors
  • 2-3 csapott teáskanál só ízlés szerint
  • Kb. 4 evőkanál étolaj (annyi, hogy kenhető pasztává váljanak a fűszerek)

1. A csirkeszárnyak szárnyvégét vágjátok le, az nem fancy. Csak a szárnytő és a középső rész maradjon egyben.

2. A fűszereket keverjétek össze egy tálban annyi étolajjal, hogy az egész kenhető pasztává váljon.

3. Kenjétek is be vele a csirkeszárnyakat.

4. Pakoljátok őket sütőpapírral bélelt tepsire, és borítsátok be az egészet alufóliával. Így fólia alatt süssétek 200 fokra előmelegített sütőben 35-40 percig.

5. Vegyétek ki a tepsit, távolítsátok el a fóliát. A szárnyakat kenjétek át vékonyan a kólás szósszal.

6. Dobjátok vissza a szárnyakat 180 fokos sütőbe úgy 10-15 percre (hőlégkeverés esetén, anélkül kicsit tovább), amíg szépen karamellizálódik rajtuk a kólás bevonat.

7. Tálaljátok a szárnyakat sült krumplival, coleslaw salátával és a maradék kólás BBQ szósszal! Ja meg persze kortyolgassatok mellé megfelelő mennyiségűt abból az aranyló színű italból, aminek olyan fehér hab van a tetején, most nem jut eszembe a neve…

 

Forrás: streetkitchen.blog.hu