Végre! A legfinomabb Csirkeszárnyak és a híres Zé-féle kólás BBQ szósz !!!
Hozzávalók a kólás BBQ szószhoz 4 személy részére:
- 1 fej vöröshagyma
- 2 doboz (0,33-as) kóla
- 2 babérlevél (lehetőleg friss, de a szárított is megteszi)
- 2 dl ketchup
- 3 evőkanál jófajta szójaszósz (pl. Kikkoman)
- 1 evőkanál Sriracha vagy más chiliszósz
- 1 teáskanálnyi Worcheser szósz
- Kevés tört bors
Jótanács: rögtön csináljatok belőle dupla adagot, annyira jó lesz.
1. Vágjátok apróra a vöröshagymát és kevés olajon pirítsátok le aranyszínűre.
2. Öntsétek rá a két doboz kólát.
3. Nem a leggusztább dolog ebben a fázisban, de túl lesztek rajta.
4. Kezdjétek el forralni és amikor már fele mennyiségűre párolgott, dobjátok bele a babért. Forraljátok tovább.
5. Ha kb. harmadára sűrűsödött, tehát úgy 2-2,5 dl maradt belőle, küldjétek bele a ketchupot, a szójaszószt, a chiliszószt és a Worchestert is. Forraljátok még egy kicsit, hogy szép sötétbarna és sűrű legyen.
6. Szűrjétek át egy szűrőn egy megfelelő üvegtálba, hogy szép selymes szósz állaga legyen.
7. Kóstoljátok meg a végeredményt. Na??
Tökéletes csirkeszárnyak sütőben sütve 4 fő részére:
- 24 db csirkeszárny
- 2 púpozott teáskanál füstölt paprika őrlemény (vagy édes fűszerpaprika)
- 2 púpozott teáskanál görögszéna őrlemény
- 2 csapott teáskanál szerecsendió
- 2 púpozott teáskanál cayenne bors
- 1 púpozott teáskanál tört feketebors
- 2-3 csapott teáskanál só ízlés szerint
- Kb. 4 evőkanál étolaj (annyi, hogy kenhető pasztává váljanak a fűszerek)
1. A csirkeszárnyak szárnyvégét vágjátok le, az nem fancy. Csak a szárnytő és a középső rész maradjon egyben.
2. A fűszereket keverjétek össze egy tálban annyi étolajjal, hogy az egész kenhető pasztává váljon.
3. Kenjétek is be vele a csirkeszárnyakat.
4. Pakoljátok őket sütőpapírral bélelt tepsire, és borítsátok be az egészet alufóliával. Így fólia alatt süssétek 200 fokra előmelegített sütőben 35-40 percig.
5. Vegyétek ki a tepsit, távolítsátok el a fóliát. A szárnyakat kenjétek át vékonyan a kólás szósszal.
6. Dobjátok vissza a szárnyakat 180 fokos sütőbe úgy 10-15 percre (hőlégkeverés esetén, anélkül kicsit tovább), amíg szépen karamellizálódik rajtuk a kólás bevonat.
7. Tálaljátok a szárnyakat sült krumplival, coleslaw salátával és a maradék kólás BBQ szósszal! Ja meg persze kortyolgassatok mellé megfelelő mennyiségűt abból az aranyló színű italból, aminek olyan fehér hab van a tetején, most nem jut eszembe a neve…
Forrás: streetkitchen.blog.hu