Vaníliás kalács gyümölcsös krémmel – Rózsával

Vaníliás kalács gyümölcsös krémmel – Rózsával

Segal Viktor receptje (4 adag)

KALÁCS HOZZÁVALÓK:

  • 1,7 dl langyos tej
  • 1,5 dkg friss élesztő
  • 2 db tojássárgája
  • 4 dkg puha vaj
  • 28 dkg liszt
  • 4 dkg porcukor
  • 1 db vaníliarúd
  • 1/2 tk só

ELKÉSZÍTÉSE:

A kalácshoz az élesztőt belemorzsoljuk a tejbe, és mintegy 30 perc alatt felfuttatjuk. A lisztet átszitáljuk. Egy tálban elkeverjük a tojássárgájákat, a vajat, a lisztet, a porcukrot, a sót, a vaníliarúd kikapart magját, majd hozzáadjuk a felfutott élesztőt. Addig dagasztjuk a tésztát, amíg fényes lesz és elválik az edény falától (kb. 10-15 perc). A kész tésztát hosszúkás kenyérformába töltjük, meleg helyre tesszük, és 45 percig kelesztjük. A sütőt 190 °C-ra előmelegítjük, majd a kalácsot 15-20 percig sütjük.

vanilias-kalacs-aszalt-gyumolcs-mascarpone-krem-rozsa

ASZALT GYÜMÖLCSÖS MASCARPONEKRÉM
HOZZÁVALÓK:

  • 15 dkg mascarpone
  • 1 dl tejszín
  • 1/2 vaníliarúd kikapart magja
  • 1 ek porcukor
  • 5-5 dkg aszalt meggy és sárgabarack apróra vágva ehető virágok (többek között zsálya, rózsa)

ELKÉSZÍTÉSE:

A mascarponét simára keverjük, hozzáadjuk a vaníliát és a porcukrot. A tejszínt elektromos habverővel keményre felverjük és óvatosan összeforgatjuk a mascarponéval, majd felhasználásig hűtőben tároljuk.

TÁLALÁS:

A kétujjnyi vastag kalácsszeleteket vastagon megkenjük a mascarponekrémmel, és megszórjuk az ehető virágokkal

Forrás: magyarkonyhaonline.hu