Gordon Ramsay – Vajas Medvehagymás Rizottó

Gordon Ramsay – Vajas Medvehagymás Rizottó

Hozzávalók:

  • 1,3 liter csirke- vagy zöldségalaplé
  • 3 ek olívaolaj, plusz locsoláshoz
  • 3-4 medvehagyma gyökere (vagy újfokhagyma gerezdje), szeletekre vágva
  • 4 salottahagyma, megtisztítva, finomra aprítva
  • 350g rizottónak való rizs
  • Tengeri só és frissen őrölt fekete bors
  • Néhány apró gömbnyi vaj
  • 100g frissen reszelt parmezán, plusz tálaláshoz parmezánforgács
  • Maroknyi petrezselyem, csak a levelei, felaprítva

Elkészítése:

1. Az alaplét forrald fel egy lábasban, kis lángon tartsd forrásban.

medvehagyma-petrezselymes-rizotto-gordon-ramsay

2. Az olívaolajat melegítsd fel egy másik lábasban, tedd bele a fokhagymát és a salotta hagymát. Gyakori kevergetés mellett süsd 3-4 percig, amíg a salottahagyma meg nem puhul. Keverd bele rizst, kevergetve süsd néhány percig, amíg a rizsszemek átlátszóvá nem válnak.

3. Merőkanalanként adagold a forró alaplét a rizshez, közben kevergesd. Várd meg, amíg majdnem az összes folyadék felszívódik, mielőtt hozzáadnál egy újabb kanálnyit az alapléből. Ha már majdnem elhasználtad az összes alaplét (nem feltétlenül lesz szükség az összesre), kóstold meg a rizst. Akkor jó, ha al dente, vagyis átfőtt, de a közepén roppanós maradt. Sózd-borsozd, majd húzd le a lábast a tűről.

4. Keverd a vajat a rizottóhoz, tedd bele a reszelt parmezánt és az aprított petrezselymet is. Törj rá egy kevés borsot, és ha szükségesnek látod, önts bele egy löttyintésnyi alaplét isi, hogy a rizs lédús és krémes maradjon.

5. Tálald azonnal, parmezánforgáccsal megszórva, olívaolajjal meglocsolva.

Forrás: noiportal.hu