(vajas) FAHÉJAS CSIGA (reggelire)

(vajas) FAHÉJAS CSIGA (reggelire)

 

Mostanában fanatikusan kutatok a neten, ezzel gyakorolva héber nyelvtudásomat (majd feladva a google translator jó barátnak bizonyult) autentikusnak mondott izraeli receptek után. Hát ez pont nem az, de erős késztetést éreztem az azonnali kipróbálásra:

Hozzávalók

  • 25 friss élesztő
  • 150g tej
  • 3tojás
  • 500g szitált liszt
  • 100g cukor

És nem futtatjuk meg az élesztőt. Hanem szépen mindent a mixerbe teszünk és alacsony fokozaton átkeverjük.

  • 150g puha kockára vágott vaj
  • 3g só

vajas-fahejas-csiga

Majd fokozatosan hozzáadjuk a vajat a sóval. Kb. 5 perc után egy kellemes, de enyhén ragadós tésztaalapot kapunk. Lisztes tálba tesszük és hűtőben hagyjuk állni egy órát. (a kitartóbbak másfelet)

  • 200g cukor
  • 2-3 tk fahéj
  • 50g vaj

A kész tésztát ketté osztjuk, és lisztes lapon kinyújtjuk négyzet alakúra. Megkenjük egy kis olvasztott vajjal. Megszórjuk a fahéjjal elkevert cukorral. Ráhatjuk az egyik oldalát a másikra és csíkokra vágjuk széltében. Ezeket a csíkokat elkezdjük a két végét óvatosan fogva tekerni, kis spirál alakú csíkok lesznek. Feltekerjük, mint a kontyot és kivajazott formába tesszük. Hagyjuk állni lefedve még egy órát.

Előmelegített sütőben sütjük 175 fokon tojással lekenve aranybarnára.

  • 200g cukor
  • 240g víz

Cukorszirupot készítünk és a kész fahéjas tekercseket beleforgatjuk, meglocsoljuk a sziruppal. Húh a mogyoróvajas és a mogyorókrémes verzió is nagyon jó ám tölteléknek…:)

Hogy rengeteg naprakész ötleted legyen: a FaceBookon , itt találsz minket

 

 Forrás: angelastaste.blogspot.hu