(vajas) FAHÉJAS CSIGA (reggelire)
Mostanában fanatikusan kutatok a neten, ezzel gyakorolva héber nyelvtudásomat (majd feladva a google translator jó barátnak bizonyult) autentikusnak mondott izraeli receptek után. Hát ez pont nem az, de erős késztetést éreztem az azonnali kipróbálásra:
Hozzávalók
- 25 friss élesztő
- 150g tej
- 3tojás
- 500g szitált liszt
- 100g cukor
És nem futtatjuk meg az élesztőt. Hanem szépen mindent a mixerbe teszünk és alacsony fokozaton átkeverjük.
- 150g puha kockára vágott vaj
- 3g só
Majd fokozatosan hozzáadjuk a vajat a sóval. Kb. 5 perc után egy kellemes, de enyhén ragadós tésztaalapot kapunk. Lisztes tálba tesszük és hűtőben hagyjuk állni egy órát. (a kitartóbbak másfelet)
- 200g cukor
- 2-3 tk fahéj
- 50g vaj
A kész tésztát ketté osztjuk, és lisztes lapon kinyújtjuk négyzet alakúra. Megkenjük egy kis olvasztott vajjal. Megszórjuk a fahéjjal elkevert cukorral. Ráhatjuk az egyik oldalát a másikra és csíkokra vágjuk széltében. Ezeket a csíkokat elkezdjük a két végét óvatosan fogva tekerni, kis spirál alakú csíkok lesznek. Feltekerjük, mint a kontyot és kivajazott formába tesszük. Hagyjuk állni lefedve még egy órát.
Előmelegített sütőben sütjük 175 fokon tojással lekenve aranybarnára.
- 200g cukor
- 240g víz
Cukorszirupot készítünk és a kész fahéjas tekercseket beleforgatjuk, meglocsoljuk a sziruppal. Húh a mogyoróvajas és a mogyorókrémes verzió is nagyon jó ám tölteléknek…:)
Hogy rengeteg naprakész ötleted legyen: a FaceBookon , itt találsz minket
Forrás: angelastaste.blogspot.hu