Vaddisznó pörkölt Ízletes Vargánya gombával

Vaddisznó pörkölt Ízletes Vargánya gombával

A Vaddisznó pörkölt hozzávalói ( személyre)

  • 2 kg süldő vaddisznólapocka (színhús) vagy comb
  • 20 dkg füstölt mangalicaszalonna
  • 0.5 kg makói vöröshagyma
  • 5 dkg édes nemes szegedi fűszerpaprika
  • 2 dkg borókabogyó
  • 2 db babérlevél
  • 5 dkg paradicsompüré
  • 15 dkg zöldpaprika
  • 20 dkg zsír
  • 6 dl vörösbor (bikavér vagy kadarka)
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 db királyvargánya apróra vágva
  • só, bors, majoránna
  • 1 evőkanál mustár tejföllel – aki szereti

A Vaddisznó pörkölt Előkészítése:

  1. A bográcsot a parázs felé helyezzük. A füstölt mangalica szalonnát kockákra vágjuk, kiolvasztjuk a bográcsban, majd a pörcöt leszűrjük.

  2. A friss vagy előző nap kiolvasztott, bepácolt vaddisznóhúst 3-4 dkg-os kockákra vágjuk. Zsírban finomra vágott makói vöröshagymát aranysárgára pirítunk. Rátesszük a süldőhúst, sózzuk, ha szükséges kevés vizet öntünk alá. Nem kavarjuk, csak rázogatjuk, átdobjuk. Fedő alatt, lassú tűzön pároljuk.

  3. A  és a vörösbor felét hozzákeverjük, és tovább pároljuk. A borókabogyót és a babérlevelet kevés borban felfőzzük, és a levét a húsra szűrjük. A zsírban feloldjuk a fűszerpaprikát a kockára vágott zöldpaprikával, paradicsompürével elkeverjük majd együtt a pirított húsra öntjük.

  4. Ha már majdnem kész (2 -3 óra lassú tűzön) a frissen szedett királyvargánya gombát is az ételbe pároljuk. Az ételt készre főzzük.

varganyas-vad-diszno-porkolt1

Megjegyzés:(jómagam még egy evőkanál mustárt egy kanál tejföllel elkeverek és végül a pörkölthöz keverek). A kész pörköltet a kisütött füstölt szalonna pörccel meghintjük és főtt burgonyával vagy dödöllével tálaljuk. Jó étvágyat kívánok hozzá!