Vaddisznó pörkölt Ízletes Vargánya gombával

A Vaddisznó pörkölt hozzávalói ( személyre)
- 2 kg süldő vaddisznólapocka (színhús) vagy comb
- 20 dkg füstölt mangalicaszalonna
- 0.5 kg makói vöröshagyma
- 5 dkg édes nemes szegedi fűszerpaprika
- 2 dkg borókabogyó
- 2 db babérlevél
- 5 dkg paradicsompüré
- 15 dkg zöldpaprika
- 20 dkg zsír
- 6 dl vörösbor (bikavér vagy kadarka)
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 db királyvargánya apróra vágva
- só, bors, majoránna
- 1 evőkanál mustár tejföllel – aki szereti
A Vaddisznó pörkölt Előkészítése:
-
A bográcsot a parázs felé helyezzük. A füstölt mangalica szalonnát kockákra vágjuk, kiolvasztjuk a bográcsban, majd a pörcöt leszűrjük.
-
A friss vagy előző nap kiolvasztott, bepácolt vaddisznóhúst 3-4 dkg-os kockákra vágjuk. Zsírban finomra vágott makói vöröshagymát aranysárgára pirítunk. Rátesszük a süldőhúst, sózzuk, ha szükséges kevés vizet öntünk alá. Nem kavarjuk, csak rázogatjuk, átdobjuk. Fedő alatt, lassú tűzön pároljuk.
-
A és a vörösbor felét hozzákeverjük, és tovább pároljuk. A borókabogyót és a babérlevelet kevés borban felfőzzük, és a levét a húsra szűrjük. A zsírban feloldjuk a fűszerpaprikát a kockára vágott zöldpaprikával, paradicsompürével elkeverjük majd együtt a pirított húsra öntjük.
-
Ha már majdnem kész (2 -3 óra lassú tűzön) a frissen szedett királyvargánya gombát is az ételbe pároljuk. Az ételt készre főzzük.
Megjegyzés:(jómagam még egy evőkanál mustárt egy kanál tejföllel elkeverek és végül a pörkölthöz keverek). A kész pörköltet a kisütött füstölt szalonna pörccel meghintjük és főtt burgonyával vagy dödöllével tálaljuk. Jó étvágyat kívánok hozzá!