Update mini sajtos roló, recept
Szerintem nagyon sokak kedvence ez a sós sütemény,ezért is tartottam fontosnak,hogy elkészítsem az Update változatát a blogra. A ch tartalma az Update liszt segítségével felére csökkenthető,így akár cukorbetegek is beiktathatják az étrendjükbe.Természetesen a mértékletesség az ilyen jellegű sütiknél is fontos de a lényeg,hogy nem kell lemondanunk ezekről a süteményekről egy diéta idején vagy cukorbetegség esetén sem.
Az Update mini sajtos roló hozzávalói (kb 30-35db mini sajtrolóhoz)
Update Vajas Tészta:
-100g Update Master mix
-100g teljes kiőrlésű búzaliszt
-200g vaj
-200g hideg víz
-1tk ecet
-1/2 tk só
A sajtos roló tölteléke:
-45g Update Master mix
-30 teljes kiőrlésű búzaliszt
-300g tej
-150g tejszín
-6db tojássárgája
-25dkg reszelt sajt
-75g vaj
-egy kevés só(nem kell sok,mert a sajt eleve sós)
Díszítés:
-kevés reszelt sajt
Az Update mini sajtos roló Elkészítése:
- A liszteket kimérjük egy tálba majd hozzáadunk a vajból 2dkg-ot,valamint az ecetet,sót és a vizet.
- Közepesen lágy tésztát gyúrunk majd fóliába csomagolva hőtőbe pihentetjük kb 2-3 órát.Ezután kivesszük,kinyújtjuk egy master mixxel megszórt szilikon lapon és a maradék 18dkg hideg vajat ráreszeljük a tésztánkra.
- Megszórjuk egy kevés Master Mixxel a vajas részt majd behajtjuk minden oldalát a tésztának.Kissé megütögetjük nyújtófával,hogy a vajas rész elkeveredjen a tésztába,majd master mixxel megszórt szilikon lapon vékonyra kinyújtjuk.Szimplán majd duplán hajtogatjuk ezután pihentetjük hűtőben 25 percet.Ezután még kétszer megismételjük a hajtogatást,természetesen a közte lévő pihentetési időt betartva.
- A hajtogatások után vékonyra nyújtjuk,csíkokat vágunk amit egy formára feltekerünk majd megsütjük kb 170-180C-on.
Közben elkészítjük a krémet, a tojássárgáját a tejjel,tejszínnel elkeverjük ,majd csomómentesen hozzákeverjük a lisztkeverékhez óvatosan adagolva egy kézi habverő segítségével. Ezután beletesszük a reszelt sajtot,vajat,sót és melegítjük,közben kevergetjük, és besamel sűrűre főzzük, majd kihűtjük. - Sima vagy csillagcsöves nyomózsákba töltjük a krémet és a kihűlt rolókat betöltjük vele ,majd a két végét reszelt sajtba mártjuk.
Tippek:
-érdemes a kinyújtásoknál és a hajtogatásoknál mindig vékonyan master mixxel liszteszni a szilikon lapot vagy a nyújtódeszkát így biztosan nem ragad majd a tészta
– ha nincs sajtroló formánk akkor alufóliával bevont vékonyabb farúdra is feltekerhetjük a tésztacsíkokat
forrás: edesentokeletes