Ünnepi calzone szaftos kacsaraguval, recept

Ünnepi calzone szaftos kacsaraguval, recept

Pizzatészta, benne egy fantasztikusan szaftos kacsaragu – ha akarod street food, ha akarod késsel-villával elfogyasztott ünnepi fogás. Ez a Zé-féle karácsonyi calzone!

Ünnepi calzone szaftos kacsaraguval

Az Ünnepi calzone szaftos kacsaraguval Hozzávalói:

A tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 3 dl langyos víz
  • 1 tk só

A kacsaraguhoz:

  • 1 db (kb 38 dkg) hízott, bőrös kacsamell filé
  • 25 dkg szárnyas máj
  • 1 nagy vöröshagyma
  • 25 dkg gomba (pl shimeji és bébilaska vegyesen, vagy sima barna csiperke)
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 ág friss rozmaring (vagy szárított)
  • 3-4 ág friss kakukkfű (vagy szárított)
  • 4 cl brandy
  • 25 dkg pecsenye kacsamáj (vagy más szárnyasmáj)
  • 10 dkg fagyasztott zöldborsó
  • 1 nagy teáskanál paradicsompüré
  • 1 teáskanál keményítő
  • 1,5 dl víz

Ünnepi calzone szaftos kacsaraguval

Gyorsan összedobjuk a pizzatésztát:

a langyos vízbe belemorzsoljuk az élesztőt és megvárjuk, míg felfut. Keverőtálba mérjük a lisztet, hozzáadjuk a sót és ráöntjük az élesztős vizet, majd az egészből 10 perc folyamatos lassú fokozatú dagasztással szép elasztikus tésztát gyúrunk. Letakarva félrerakjuk kelni egy órára szobahőmérsékleten.

Közben megcsináljuk a calzone töltelékét:

a kacsamellnek leválasztjuk a bőrét, amit kis kockákra vágunk és egy forró serpenyőbe dobjuk. Kiolvasztjuk a zsírját és ropogósra sütjük a pörcöt, amit félreteszünk egy tálba. A zsír 2/3-részét szintén félretesszük (zsíros kenyérnek jó lesz az), a maradékot pedig jól felforrósítjuk és lepirítjuk benne a megtisztított gombát. Hozzádobjuk az apróra vágott vöröshagymát és a vékony szeletekre vágott fokhagymát, majd ha ezek szépen megpárolódtak, rádobjuk a csíkokra vágott kacsamellet is. Átforgatjuk és sóval, borssal, finomra aprított rozmaringgal és kakukkfűvel ízesítjük. A megtisztított májat kockára vágva a raguhoz adjuk a zöldborsóval együtt, még egyszer ízesítjük sóval-borssal és az egészet addig pároljuk, míg a máj teljesen elkészül, de még szaftos és lágy marad. A ragut félretoljuk a serpenyőben, és az üresen maradt felületen lepirítjuk kissé a paradicsompürét, rászórjuk a keményítőt és az egészet felöntjük a vízzel. Összeforgatjuk és rottyantunk rajta egyet, hogy jó kis szaftja legyen a ragunak. Töltelék: pipa!

Ünnepi calzone szaftos kacsaraguval

A megkelt pizzatésztát kidobjuk egy belisztezett munkalapra, lecsípünk belőle egy kis darabot (ebből lesz az elhagyhatatlan karácsonyi dekor), a többit pedig négy darabba vágjuk. A negyedekből kis bucikat formázunk és lefedve újabb 10 percig kelesztjük.

A bucikból belisztezett felületen vékony korongot formázunk, a közepére kanalazunk a kacsás raguból, megszórjuk egy kis pörccel és a tésztát félbehajtjuk. Körben lenyomkodjuk és 2-3 centinként összecsípve teljesen lezárjuk, hogy sütés közben ne nyíljon ki a calzone. Lekenjük kevés vízzel kikevert tojással, majd a maradék kis tésztát kinyújtjuk és egy mézeskalács formával kivágjuk a dekort. Ezt ráhelyezzük a calzonéra, lekenjük tojással és a lehető legforróbb fokozaton felhevített tepsire dobjuk (vigyázzatok vele!). Hőmérséklettől függően 10-15 perc alatt kész lesz a calzone, a gyönyörű aranybarna színből tudni fogjátok, hogy ez mikor következett be. Rögtön, forrón kell tálalni!

forrás: Streetkitchen