Újabb nyári party kaja – Mini pizzák különböző verziókban

Újabb nyári party kaja – Mini pizzák különböző verziókban

A Mini pizzák Hozzávalók 40-50 db mini pizzához

  • 0,5 kg kenyérliszt (BL 80) vagy pizzaliszt (00)
  • 1 evőkanál só
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 3 dl kézmeleg víz
  • 25 g élesztő
  • 1 evőkanál cukor

A pizzaszószhoz:

  • 3 dl passzírozott paradicsom (passata di pomodoro)
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 teáskanál cukor
  • 10 bazsalikom levél
  • 1 teáskanál oregánó
  • Só, bors, szerecsendió

A pizza feltéthez bármi, ami szimpatikus és van otthon, például:

  • Szárazkolbász
  • Szelet baconszalonna
  • Mozzarella
  • Lilahagyma
  • Szeletelt sonka
  • Gomba
  • Rukkola

A Mini pizzák Elkészítése:

A kézmeleg vízbe belemorzsoljuk az élesztőt és hozzáadunk egy evőkanál cukrot. Az egészet jól összekeverjük, hogy a cukor feloldódjon, majd 6-7 percre félrerakjuk. Ennyi idő elteltével a zavaros folyadék életre kel, a tetején megjelenik egy kis hab és az egész finoman pezsegni kezd majd.

Mini pizzák

Ha konyhai robotgéppel dolgozunk, akkor a keverőtálba mérjük a lisztet, hozzáadjuk a sót, olívaolajat és végül hozzáadjuk a felfuttatott élesztős vizet is. Az egészet pár perc alatt készre dagasztjuk, míg szép feszes állagú tésztát kapunk.

Kézzel is meg lehet ám csinálni a tésztát: keverőtálban összekeverünk mindent, míg a tészta összeáll.  Ezután belisztezett nyújtódeszkára dobjuk és jó erős mozdulatokkal, intenzíven dagasztjuk-nyújtjuk a tésztát, a cél természetesen itt is a feszes állag.

Ha megvan a tészta, beledobjuk egy tálba, rászórunk egy kevés lisztet és letakarjuk egy konyharuhával. Másfél-két órán át kelesztjük lehetőleg huzatmentes, nem túl hűvös helyen.

Közben megcsináljuk a pizzaszószt: egy serpenyőben vagy lábasban kevés olajat hevítünk, és egy reszelő finom oldalán lereszelt vöröshagymát és fokhagymát adunk hozzá. Amikor a hagymák illatozni kezdenek, hozzáadjuk a passzírozott paradicsomot és kis lángon rotyogtatjuk. Jöhet bele a só, bors, cukor, szerecsendió és szárított oregánó. 10 perc forralás után lehúzzuk a tűzről, finomra vágott bazsalikomot szórunk bele, elkeverjük és félretesszük lehűlni.

Érdemes előkészíteni az összes feltétnek valót, mindent olyan méretűre vágva/szeletelve, hogy majd a mini pizzákon jól mutasson. Ha megkelt a tészta, egy kilisztezett nyújtódeszkára dobjuk, néhány laza mozdulattal átgyúrjuk, és négyfelé vágjuk. A negyed tésztát sodrófával kb. 5 mm vastagságúra nyújtjuk, majd nagyobb pogácsaszaggatóval 4-5 cm átmérőjű köröket szaggatunk belőle. A sütőt közben a lehető legforróbbra izzítjuk, ami csak lehetséges.

Egy teflon serpenyőt (ami befér majd a sütőbe később!) jó alaposan felhevítünk, szórunk bele egy kevés lisztet és a pizzaszósszal megkent kis tésztakorongokból annyit dobálunk bele, amennyi csak elfér. Miközben alulról sülnek a serpenyőben a kis pizzák (ha felpuffadnak és hólyagok keletkeznek rajtuk, az csak jó!), gyorsan megpakoljuk az előkészített feltétekkel, lehetőleg minél vegyesebben, több variációban. Alánézünk a pizzáknak, és amikor az aljuk szép barnára sült, akkor dobjuk be őket serpenyőstül a tűzforró sütőben, ahol 7-8 perc alatt készre sütjük őket. Ha gyorsan akarunk sok kis pizzát megsütni, érdemes két serpenyőt is bevetni: míg az egyik a sütőben van, a másikkal kezdhetünk egy újabb kört. A kisült pizzákat végül rukkolával, bazsalikommal díszítjük és meglocsoljuk chilis vagy fokhagymás olívaolajjal.

Naponta új recept ötletekért, találkozzunk a FaceBook on is.

A Pikantéria Hivatalos Facebook Oldala

Forrás: streetkitchen.blog.hu