2020. november 09.

Select your Top Menu from wp menus
Új hagymás – Csirkeaprólék Ragu ( Pipis )

Új hagymás – Csirkeaprólék Ragu ( Pipis )

Story Highlights

  • Új hagymás - Csirkeaprólék Ragu ( Pipis )

Hozzávalók:

  • 500 g zúza
  • 200 g nyak
  • 200 g csirkeláb, alaposan megtisztítva
  • 100 g csirkeszív
    ecet
  • 2 közepes fej hagyma, félkarikára vágva
  • 1 zöld kaliforniai paprika
  • 1 póréhagyma, vékony karikára vágva
  • 2 közepes paradicsom, hámozva, magtalanítva, kockára vágva6-8 gerezd fokhagyma, vékony szeletre vágva
  • 1 csapott ek fűszerpaprika
  • 1-2 babérlevél
  • esetlegesen: pirpiri (vagy csilipaprika)
  • só, bors
  • 200 ml fehérbor
  • 150 ml olívaolaj
  • esetlegesen: csirkemáj és/vagy csirkeszív és/vagy kakashere és/vagy csirkeszárny

Elkészítés:

Előkészítjük, megtisztítjuk, megfelelő formára vágjuk a választott hozzávalókat. A lábról levágjuk a körmöt, a talprészről eltávolítjuk a szennyeződéseket. A zúzát megtisztítjuk, félbevágjuk, ecetes vízben megmossuk. A szívről levágjuk a zsíros részeket, lehúzzuk a hártyát.

pipis-csirke-aprolek-ragu-uj-hagyma2
50 ml olívaolajon megforgatjuk a hagymát, fokhagymát, póréhagymát, zöldpaprikát. Pároljuk egy ideig, majd felöntjük a bor harmadával, elpárologtatjuk. Hozzáadjuk a fűszerpaprikát.

pipis-csirke-aprolek-ragu-uj-hagyma1
Közben a darabokra vágott nyakat másik edényben kevés zsiradékon egyenletesen szép barnára és pörzsösre körbepirítjuk.

pipis-csirke-aprolek-ragu-uj-hagyma3
A hagymás-paprikás alaphoz hozzáadjuk a zúzát, lábat, paradicsomot, a lepirított nyakat és a maradék olívaolajat. Alaposan összeforgatjuk, hozzáöntjük a többi bort is, és még annyi vizet, hogy a folyadék éppen ellepje. 30 percig fedő alatt készítjük, ezután sózzuk-borsozzuk, hozzáadjuk a babérlevelet. Ha csilit használunk, azt is. További 30 percig fedő nélkül fortyogtatjuk, a folyadékot szükség esetén pótoljuk.

Megjegyzés: bor és víz helyett használhatunk zsírtalanított csirkelevest és/vagy búzasört.

Tálalás

A szívet tálalás előtt, félbe vagy karikára vágva hirtelen sütjük. A májat szintén rózsaszínre sütve, frissen adjuk az ételre. Kerülhet a pipisbe here, adhatunk bele csirkeszárnyat is, csonttal vagy kicsontozva. A szárny párolódhat a raguban, de készülhet hirtelen sütve: élénk lángon, vasserpenyőben, ahol kap egy kis füstös ízt.

Tálaláskor meghintjük petrezselyemmel.

A kísérő lehet

sült krumpli vagy párolt rizs, fokhagymás-vajas pirított bagett vagy akár lencse. Vagy miért ne tarhonya? A savanyúság is jól illik hozzá (ecetes uborka, almapaprika).

Sült krumplihoz napi trükkajánlat

A hasábra vágott nyers burgonyát szárazra töröljük és bőséges hideg olajban tesszük fel. A hiedelemmel ellentétben nem fogja megszívni magát: ahogy a zsiradék forrósodik, a krumpli minden fölösleget kiizzad magából.

 

Forrás: gaultmillau.hu

Print Friendly, PDF & Email

Kommentek

Related posts

EZT OLVASTAD MÁR?
Töltött Padlizsán – Füstölt Tarjával

Hozzávalók: 2 közepes padlizsán 1 kevés citromlé 1 evőkanál olaj 1 vöröshagyma 1-2 gerezd fokhagyma 15 dkg füstölt tarja só...

Close