Tzatzikis tésztasaláta, citromos-joghurtos csirkenyárs és tarja „gyros” pácban

Tzatzikis tésztasaláta, citromos-joghurtos csirkenyárs és tarja „gyros” pácban

Egy grillparti bombabiztos menüje lehet ez a görögös ihletésű tzatzikis tésztasaláta és a gyros pácban érlelt tarja, aminek méltó párja a citromos, joghurtos csirkenyárs. Grillre fel!

A Tzatzikis tésztasaláta, citromos-joghurtos csirkenyárs Hozzávalói

Tésztasaláta:

  • 25 dkg szarvacskatészta
  • 2 kígyóuborka
  • 1 doboz natúr krémsajt
  • 3 dl joghurt
  • 1 dl kaukázusi kefír
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • fél citrom
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 5 dkg pirított mák
  • 1 csokor kapor, finomra aprítva
  • 25 dkg koktélparadicsom
  • bors
  • Citromos, joghurtos csirkenyárs:
  • 50 dkg csirkemell
  • 1,5 dl joghurt
  • fél citrom leve
  • 2 gerezd fokhagyma, reszelve
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 teáskanál római kömény
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • 1 kávéskanál kurkuma
  • bors

Tarja „gyros” pácban:

  • 4 szép szelet tarja
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kávéskanál só
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 4 ág friss kakukkfű
  • 1 teáskanál szárított oregano
  • 1 citrom reszelt héja

 

Egy grillparti bombabiztos menüje lehet ez a görögös ihletésű tzatzikis tésztasaláta és a gyros pácban érlelt tarja, aminek méltó párja a citromos, joghurtos csirkenyárs. Grillre fel!

Tésztasaláta:

A tésztát forró, sós, lobogó vízben megfőzzük.
Közben elkészítjük az öntetet: az egyik uborkát meghámozzuk, kimagozzuk, lereszeljük, kissé kinyomkodjuk.
Hozzákeverjük a natúr krémsajtot, a joghurtot, kefírt, olívaolajat, citromlevet, reszelt fokhagymát, sózzuk, borsozzuk.
Összeforgatjuk a leszűrt főtt tésztával, hozzákeverjük a szárazon megpirított, egész mákot, a finomra aprított kaprot és a negyedekre vágott koktélparadicsomot. Alaposan behűtjük, kifejezetten jót tesz neki, ha néhány órát áll.
Grillhúsok remek körete.

Citromos, joghurtos csirkenyárs:

A pác összes hozzávalóját összekeverjük.
A csirkét falatnyi darabokra kockázzuk, majd összeforgatjuk a páccal.
Műanyag-, vagy üvegtálba, vagy uzsonnázótasakba tesszük, és legalább 2 órára, vagy egész éjszakára hűtőbe tesszük. Grillezés előtt legalább 2 órával hamarabb kivesszük a hűtőből, hogy szobahőmérsékletű legyen.
A kockákat bambusznyársra húzzuk (a nyársakat célszerű előre beáztatni). Forró serpenyőben, vagy grillen (páccal együtt) megsütjük.

Tzatzikis tésztasaláta, citromos-joghurtos csirkenyárs

Tarja „gyros” pácban:

Egy fűszermozsárban pépesre törjük a fokhagymát a sóval.
Hozzáadjuk az olívaolajat és a fűszereket, elkeverjük. A tarját alaposan, egyenletesen bedörzsöljük az olajos fűszerpasztával.
Műanyag-, vagy üvegtálba, vagy uzsonnázótasakba tesszük, és legalább 2 órára, vagy egész éjszakára hűtőbe tesszük.
Grillezés előtt legalább 2 órával hamarabb kivesszük a hűtőből, hogy szobahőmérsékletű legyen. Forró serpenyőben, vagy grillen megsütjük.

Naponta új recept ötletekért, találkozzunk a FaceBook on is.

A Pikantéria Hivatalos Facebook Oldala

Forrás: Izeselet.hu