Tzatzikis tésztasaláta, citromos-joghurtos csirkenyárs és tarja „gyros” pácban
Egy grillparti bombabiztos menüje lehet ez a görögös ihletésű tzatzikis tésztasaláta és a gyros pácban érlelt tarja, aminek méltó párja a citromos, joghurtos csirkenyárs. Grillre fel!
A Tzatzikis tésztasaláta, citromos-joghurtos csirkenyárs Hozzávalói
Tésztasaláta:
- 25 dkg szarvacskatészta
- 2 kígyóuborka
- 1 doboz natúr krémsajt
- 3 dl joghurt
- 1 dl kaukázusi kefír
- 2 evőkanál olívaolaj
- fél citrom
- 2 gerezd fokhagyma
- 5 dkg pirított mák
- 1 csokor kapor, finomra aprítva
- 25 dkg koktélparadicsom
- só
- bors
- Citromos, joghurtos csirkenyárs:
- 50 dkg csirkemell
- 1,5 dl joghurt
- fél citrom leve
- 2 gerezd fokhagyma, reszelve
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál római kömény
- 1 teáskanál pirospaprika
- 1 kávéskanál kurkuma
- só
- bors
Tarja „gyros” pácban:
- 4 szép szelet tarja
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kávéskanál só
- 4 evőkanál olívaolaj
- 4 ág friss kakukkfű
- 1 teáskanál szárított oregano
- 1 citrom reszelt héja
Egy grillparti bombabiztos menüje lehet ez a görögös ihletésű tzatzikis tésztasaláta és a gyros pácban érlelt tarja, aminek méltó párja a citromos, joghurtos csirkenyárs. Grillre fel!
Tésztasaláta:
A tésztát forró, sós, lobogó vízben megfőzzük.
Közben elkészítjük az öntetet: az egyik uborkát meghámozzuk, kimagozzuk, lereszeljük, kissé kinyomkodjuk.
Hozzákeverjük a natúr krémsajtot, a joghurtot, kefírt, olívaolajat, citromlevet, reszelt fokhagymát, sózzuk, borsozzuk.
Összeforgatjuk a leszűrt főtt tésztával, hozzákeverjük a szárazon megpirított, egész mákot, a finomra aprított kaprot és a negyedekre vágott koktélparadicsomot. Alaposan behűtjük, kifejezetten jót tesz neki, ha néhány órát áll.
Grillhúsok remek körete.
Citromos, joghurtos csirkenyárs:
A pác összes hozzávalóját összekeverjük.
A csirkét falatnyi darabokra kockázzuk, majd összeforgatjuk a páccal.
Műanyag-, vagy üvegtálba, vagy uzsonnázótasakba tesszük, és legalább 2 órára, vagy egész éjszakára hűtőbe tesszük. Grillezés előtt legalább 2 órával hamarabb kivesszük a hűtőből, hogy szobahőmérsékletű legyen.
A kockákat bambusznyársra húzzuk (a nyársakat célszerű előre beáztatni). Forró serpenyőben, vagy grillen (páccal együtt) megsütjük.
Tarja „gyros” pácban:
Egy fűszermozsárban pépesre törjük a fokhagymát a sóval.
Hozzáadjuk az olívaolajat és a fűszereket, elkeverjük. A tarját alaposan, egyenletesen bedörzsöljük az olajos fűszerpasztával.
Műanyag-, vagy üvegtálba, vagy uzsonnázótasakba tesszük, és legalább 2 órára, vagy egész éjszakára hűtőbe tesszük.
Grillezés előtt legalább 2 órával hamarabb kivesszük a hűtőből, hogy szobahőmérsékletű legyen. Forró serpenyőben, vagy grillen megsütjük.
Naponta új recept ötletekért, találkozzunk a FaceBook on is.
Forrás: Izeselet.hu