TÚRÓTORTA – (rozmaringos) SÁRGABARACK (citromos) TÚRÓKRÉMMEL

TÚRÓTORTA – (rozmaringos) SÁRGABARACK (citromos) TÚRÓKRÉMMEL

 

Senki nem várhatja el tőlünk, hogy órákon át fulladozzunk a melegben, kivéve a szerencsések, de én sem tartozom közéjük. Tízpercenként levegőért rohanok a kertbe, remélve hogy legalább 5 fokkal hűvösebb van. Ez persze általában nem jön be. Bár itt a vasárnap hétköznap, szerintem ezt lehetetlen lesz megszoknom. Vasárnap nagyon furcsa, hogy menni kell, és az nem az anyukám, vagy anyósom felé vezető út, természetesen a vasárnapi ebéd miatt. Vasárnap, vasárnap, a legjobb nap. Büntetlen evés, öröm a családdal. Na de, ki a fenének van kedve még sütni is ilyen melegben? Amit most hozok, tök egyszerű, helyettünk készíti el szinte magát, nem sütjük, és igazán könnyű darab egy nehéz ebéd után. (Mert ugye ide vagy oda nagy meleg, az a rántott csirke mindig lecsúszott valahogy…) Ráadásul most van szezonja a sárgabaracknak, vétek nem vele készíteni süteményeket:)

ROZMARINGOS SÁRGABARACK CITROMOS TÚRÓKRÉMMEL

  • 125-150g teljes kiőrlésű keksz (ami akad otthon)
  • 15g vaj
  • 15g fehércsokoládé

turo torta-rozmaring-sargabarack-citrom-turokrem

A kekszet ledaráljuk, és elkeverjük a vízgőz felett felolvaszott vajas csokoládéval. Egy pohár segítségével belenyomkodjuk a zsírpapírral kibélelt kapcsos tortaformába, vagy tortakarikába, hogy szép egyenletes legyen. Betesszük a hűtőbe.

  • 350g túró
  • 125g porcukor
  • 220ml tejszín
  • 2db citrom
  • 3db (6g) zselatinlap

A zselatint hideg jeges vízbe tesszük, hogy felpuhuljon. A túrót, a finomra reszelt citromhéjával és 100g porcukorral áttörjük. A citrom levét kicsavarjuk és 25 porcukorral felmelegítjük. (Nem kell pontosan betartani a cukor arányt, a lényeg, hogy a citrom savas és megöli a zselatint, ezért cukorral finomítunk a saván és így már használható a zselatin). Hozzáadjuk a zselatint, jól átkeverjük, majd beletesszük a túrós alapba. Hideg finomra vert tejszínnel lazítjuk két részletben. A keksz alapra töltjük, és visszatesszük a hűtőbe. Ha rétegezni szeretnénk akkor csak a felét tegyük bele. És ezt a receptet kövessük:
(ha csak a tetejére szeretnénk tenni a sárgabarackot akkor a mennyiséget felezzük le)

  • 150g sárgabarackpüré
  • 150g sárgabarack ( vékony szeletekre vágva ha szeretnénk szépen kirakni a tetejét)
  • 20g cukor
  • 1 szál rozmaring
  • 3g pektin
  • turo torta-rozmaring-sargabarack-citrom-turokrem1

A pektint keverjük el a cukorral. A sárgabarackpürét (vagyis a turmixolt sárgabarackot) melegítsük fel az összetört rozmaringgal, és ha már az ujjunknak meleg, keverjük hozzá egy habverővel a pektines cukrot. Forraljuk fél percig, majd gyorsan szűrjük át, hogy a rozmaring darabkák ne kerüljenek bele a tortába:)
A túrókrémre töltjük a felét és betesszük a mélyhűtőbe 10-15 percre. Utána jöhet a maradék túrókrém. Szépen kirakhatjuk a tetejét friss sárgabarackkal. A sárgabarack „szaftunk” ilyenkor már visszaköt, de semmi pánik, kicsit melegítsük vissza és öntsük rá a barackokra. 2 óra a hűtőben és tökéletesen összeáll.

Szeretnéd a legjobb recepeteket, szeretnél naprakész lenni? : a FaceBookon , itt találsz minket

 

 Forrás: angelastaste.blogspot.hu