Túrós, szilvás lepény, recept

Túrós, szilvás lepény, recept

 

Az úgy volt, hogy ismét szembesültem a hűtőben egy túróval, aminek vészesen közeledett a szavatosági idő lejárta. A piacon pedig azzal, hogy vége a szilva szezonnak, talán most utoljára lehet még szilvát venni (mármint helyit). És mert a múlt héten a kollaganőm szakácskönyves polcára lesve pont egy túrós-szilvás lepényen akadt meg a szemem, úgy éreztem, itt az idő… Megint Andi konyháján találtam meg a megfelelőnek tűnő receptet, ajánlom a hölgyet mindenkinek! Mindenesetre én nem mertem sütőpor nélkül elkészíteni és egyre világosabban látom, hogy be kell szereznem egy 20×30-as méretű tepsit, mert ez valami sztenderd süteményes méretnek tűnik, nekem meg csak kisebb, vagy nagyobb van. Ezúttal a kisebbet választottam, így egy kicsit magasabb lett a tészta és tök jó túrógombóc ízű, szilvás öntettel.

 

A Túrós, szilvás lepény hozzávalói:

  • 15 dkg vajat habosra keverünk
  • 20 dkg porcukorral, adunk hozzá
  • egy csipet sót, majd tovább keverjük
  • 25 dkg túróval és
  • 4 tojással, amiket egyenként adunk a tésztához. Következik
  • 2 dl tejföl,
  • 1 cs. vaníliás cukor,
  • reszelt citromhéj. Legvégül
  • 25 dkg lisztet adunk hozzá, amit előzőleg
  • 1 kiskanál sütőporral kevertünk össze.
  • A masszát öntsük egy 20×30-as méretű tepsibe (vajazzuk ki, vagy tegyünk bele sütőpapírt).

35-40 dkg szilvát magozzunk ki, nagyságtól függően felezzük, negyedeljük és nyomkodjuk a tésztára. Szórjuk meg

cukros fahéjjal (nekem pont kifogyott a fahéjam 🙁 ) és 175 fokon kb 40 percig süssük. (tűpróba!)

2011. 09. 03.

Megsütöttem újra, de véletlenül egy egész zacskó sütőport tettem bele… Egész más jellege lett így a dolognak, de így sem rossz 🙂

Túrós, szilvás lepény

Túrós, szilvás lepény

Naponta új recept ötletekért, találkozzunk a FaceBook on is.

A Pikantéria Hivatalos Facebook Oldala

Forrás: eszterlancfoz