Túrós pogácsa, recept

Túrós pogácsa, recept

21.00. alszik az egész család, rend van itthon, forró csoki illata száll a szobában, el sem hiszem, hogy mindez velem történik. Csak a macska próbálkozik, hátha negyedszer is kap vacsorát. Hát kap is, ha ezen múlik a nyugalom :).

A múlt héten említettem, hogy rábukkantam a tökéletes túrós pogácsa titkára, amit vagy háromszor teszteltem azóta, ugyanis mostanában hol hozzánk jönnek vendégek, hol bálozunk-bulizunk, elkél hát a borkorcsolya.
Semmilyen új fortélyról nincs szó, egy régi, bevált recept szerint sütöttem, amit nálunk anyai ágon öröklődött rám, de szerintem sokan ismerik. Egyenlő mennyiségű túrót, lisztet és vajat kell összegyúrni. Én még egy tojást is hozzá szoktam adni. Hallottam, hogy élesztős verziója is van, amit én kihagyok, viszont hajtogatom, hogy jó réteges legyen.

Soha nem kellett a kutyának adni ezt a pogácsát. Igaz, talán nem volt olyan szép magas, fotogén, de annál ízletesebb, mindig hamar elfogyott.
Pár hete viszont, amikor sütöttem, egyre csak emelkedtek, és jobbra-balra egymásra dőltek a sütőben.
Gyors telefonos konzultáció keretében megtudtam anyukámtól, hogy ennek ilyennek kellett volna lenni mindig is, csak hiába próbálkoztunk
A siker titka a jóféle, piacon vásárolt házi túró, ami sokkal krémesebb, és zsírosabb, mint a nagyüzemi változata, ami inkább morzsalékos és több savót tartalmaz. (Nálam sokszor még a túrógombóc is széteseik ha túl nedves túrót veszek, olyankor kénytelen vagyok hozzátenni 1-2 evőkanál lisztet.)
Ahogy tesztelgettem a napokban a receptet minden alkalommal csökkentettem a vaj mennyiségét, hogy lehetőleg ne legyen annyira zsíros. (Az eredeti recept a túróval egyenlő mennyiséget tesz bele.) Mivel nem rontott a pogi élvezhetőségén, – nem is lehetett észrevenni – így ezt a light verziót véglegesítettem magamnak. Ha viszont kénytelen lennék bolti vajjal sütni, akkor beletenném az eredetileg előírt mennyiséget.

 

A Túrós pogácsa Hozzávalói:

  • 500 g túró
  • 350 g vaj
  • 500 g liszt (300 g fehér+200 g teljes kiőrlésű)
  • 3 tk. só
  • 1 tojás bele + 1 kenegetni
  • tetejére: szezámmag, sajt, köménymag….

A Túrós pogácsa elkészítése:

  1. Az összes hozzávalót fél órával gyúrás előtt kiveszem a hűtőből átmelegedni. Kimérem, összegyúrom.
    Kinyújtom a tésztát, egyik felét megkenem tojással, ráhajtom a másik oldalt, majd megismétlem. A fent látható forma a végeredmény.
  2. Ez után beteszem a hűtőbe pihenni pár órát, vagy akár egy napot is, de le is lehet fagyasztani. Nálam éppen most is van egy adag, ha hirtelen váratlan vendégek jelzik gyors érkezési szándékukat, csak elő kell vennem, és süthető.
  3. Sütés előtt még egyszer elvégzem a fenti hajtogatást és a kenegetést, majd lehet szaggatni.
  4. Hát nem elegáns mindezt kristálypohárral tenni? 🙂
  5. A pogácsaszaggatóm túl nagy, jobban szeretem a kis helyes méretűeket. A kristálypohár mérete éppen ideális. A tepsiben hagyjunk helyet a dülöngélésnek, különben összeragadnak.
  6. Tojással megkenegetem őket, majd sajtot, köménymagot…valamit szórok a tetejükre.

 

200°C-on előmelegített sütőben kb. fél óra alatt pirosra sülnek.

Túrós pogácsa

Forrás: retikulesfuszerdoboz