Túrós karamell mogyorós torta (Guru torta kicsit másképp) – recept

Túrós karamell mogyorós torta (Guru torta kicsit másképp) – recept

Zsaninak szülinapja volt és valami finom túrós karamell mogyorós tortát szeretett volna. Gyümölcsöset nem akartam, így maradt a mogyorós karamella, a túró tölteléket kandírozott narancshéjjal és mogyorós csokival tettem pikánsabbá illetve a piskóta részbe liszt helyett darált diót tettem. 🙂

Szerencsére Zsani örült neki és a többiknek is ízlett, sőt az új sütis pecsétemet is felavattam! 🙂
Boldog szülinapot Zsaniiii! :)))

Túrós karamell mogyorós torta Hozzávalói

a piskótához (18 cm-es)

  • 60 g étcsokoládé
  • 60 g vaj
  • 40 g cukor
  • 1 tojás
  • 35 g dió

 

túró karamell mogyoró

 

Hozzávalók a túrós krémhez

  • 500 g túró
  • 150 ml tejszín
  • 25 g cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 tábla piros mogyorós étcsoki
  • ízlés szerint kandírozott narancshéj
  • 4 g zselatin + 20 g víz

Hozzávalók a karamellhez

  • 80 g cukor
  • 100 ml tejszín
  • 40 g vaj
  • 3 evőkanál sós mogyoró

Elkésztése

1. Először készítsük el a piskótát. Az étcsokit olvasszuk meg, a vajat keverjük habosra a cukorral, majd adjuk hozzá a tojást, diót és az olvasztott csokit – keverjük egyneműre. Egy lisztezett, vajazott formába öntsük és 180 fokon süssük készre, majd hűtsük ki.

2. A töltelékhez a túrót tegyük egy edénybe, majd öntsük rá a cukrot és hagyjuk kicsit így, majd keverjük össze. Reszeljük bele a citrom héját, öntsük hozzá a tejszínt. A zselatinra öntsük rá a vizet, hagyjuk duzzadni, majd mikróban melegítsük meg és öntsük hozzá a túróhoz,majd keverjük el alaposan, adagoljuk hozzá a feldarabolt piros mogyorós csokit és a kandírozott narancshéjat, majd öntsük rá és egyengessük el a csokis-diós kihűlt alapon… tegyük hűtőbe.

 

túró karamell mogyoró

 

3. A karamellhez a cukrot közepesen lángon kezdjük el hevíteni. Amíg nem kezd el olvadni teljesen, addig ne nyúljunk hozzá… majd kezdjük el keverni és apránként öntsük hozzá a tejszínt, végül a vajat is keverjük el benne és dobjuk hozzá a durvára vágott mogyorót, hűtsük közepes hőmérsékletűre.

4. Vegyük ki a tortánkat,majd a túrós töltelékre öntsük rá a karamellt és egyengessük el… a tetejét sózzuk meg, majd rakjunk rá pár szem mogyorót és tálalásig tegyük hűtőbe.

Tipp:
a piskótát és a karamellt én kétszer annyi mennyiséggel készíteném el

Forrás: mytaste – fromjuci.blogspot.hu