Túrós karamell mogyorós torta (Guru torta kicsit másképp) – recept
Zsaninak szülinapja volt és valami finom túrós karamell mogyorós tortát szeretett volna. Gyümölcsöset nem akartam, így maradt a mogyorós karamella, a túró tölteléket kandírozott narancshéjjal és mogyorós csokival tettem pikánsabbá illetve a piskóta részbe liszt helyett darált diót tettem. 🙂
Szerencsére Zsani örült neki és a többiknek is ízlett, sőt az új sütis pecsétemet is felavattam! 🙂
Boldog szülinapot Zsaniiii! :)))
Túrós karamell mogyorós torta Hozzávalói
a piskótához (18 cm-es)
- 60 g étcsokoládé
- 60 g vaj
- 40 g cukor
- 1 tojás
- 35 g dió
Hozzávalók a túrós krémhez
- 500 g túró
- 150 ml tejszín
- 25 g cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 1 tábla piros mogyorós étcsoki
- ízlés szerint kandírozott narancshéj
- 4 g zselatin + 20 g víz
Hozzávalók a karamellhez
- 80 g cukor
- 100 ml tejszín
- 40 g vaj
- 3 evőkanál sós mogyoró
- só
Elkésztése
1. Először készítsük el a piskótát. Az étcsokit olvasszuk meg, a vajat keverjük habosra a cukorral, majd adjuk hozzá a tojást, diót és az olvasztott csokit – keverjük egyneműre. Egy lisztezett, vajazott formába öntsük és 180 fokon süssük készre, majd hűtsük ki.
2. A töltelékhez a túrót tegyük egy edénybe, majd öntsük rá a cukrot és hagyjuk kicsit így, majd keverjük össze. Reszeljük bele a citrom héját, öntsük hozzá a tejszínt. A zselatinra öntsük rá a vizet, hagyjuk duzzadni, majd mikróban melegítsük meg és öntsük hozzá a túróhoz,majd keverjük el alaposan, adagoljuk hozzá a feldarabolt piros mogyorós csokit és a kandírozott narancshéjat, majd öntsük rá és egyengessük el a csokis-diós kihűlt alapon… tegyük hűtőbe.
3. A karamellhez a cukrot közepesen lángon kezdjük el hevíteni. Amíg nem kezd el olvadni teljesen, addig ne nyúljunk hozzá… majd kezdjük el keverni és apránként öntsük hozzá a tejszínt, végül a vajat is keverjük el benne és dobjuk hozzá a durvára vágott mogyorót, hűtsük közepes hőmérsékletűre.
4. Vegyük ki a tortánkat,majd a túrós töltelékre öntsük rá a karamellt és egyengessük el… a tetejét sózzuk meg, majd rakjunk rá pár szem mogyorót és tálalásig tegyük hűtőbe.
Tipp:
a piskótát és a karamellt én kétszer annyi mennyiséggel készíteném el
Forrás: mytaste – fromjuci.blogspot.hu