Hozzávalók: (24-25 db/ 6 adag)
- 50 dkg tehéntúró
- 10 dkg búzadara
- 2 db egész tojás
- pici só
- 8 dkg zsemlemorzsa
- 1 ek. cukor vagy eritrit
Az öntethez: tejföl és porcukor/eritritből készült porcukor ízlés szerint
A tehéntúrót egy tálban összekeverjük a búzadarával, majd hozzá keverjük az egész tojásokat, pici sót és az egészet jól összedolgozzuk.
15-20 percig pihentetjük. Ez idő alatt száraz serpenyőben megpirítjuk a zsemlemorzsát. Érdemes folyamatosan kevergetni, mert hamar odaég. A pirítás végén egy pici cukrot/eritritet adhatunk a morzsához, így még finomabb lesz.
A pihentetés után vizes kézzel nagyobb diónyi gombócokat formázunk és forró sós vízben kifőzzük őket.
Fontos, hogy jó forró, lobogó vízbe kerüljenek!
3-4 perc elteltével a víz felszínére kezdenek úszni a megfőtt gombócok – jelzi, hogy készen van. A felúszott gombócokat egy konyhai szűrő segítségével gyorsan kihalászhatjuk és csepegtetés után azonnal a morzsába forgatjuk.
Önmagában is nagyon finom, de készíthetünk hozzá öntetet is – így az igazi. Ehhez a tejfölt, pici tejjel krémesre kikeverjük és porcukorral vagy eritritből készült porcukorral édesítjük.
A langyos gombócokat az öntettel meglocsolva tálaljuk!
ki nem ismeri vagy még nem használt eritritet, annak érdemes tudni, hogy mivel ez a cukoralkohol kevésbé édes (édessége 60-80%-ka a hagyományos cukorénak), ezért egyharmaddal nagyobb mennyiségben használjuk, mint a cukrot.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Szerző: Starkné Szabó Eszter