Túró Rudi, a legnagyobb kedvenc … Tudtad, róla … ?

Túró Rudi, a legnagyobb kedvenc … Tudtad, róla … ?

A Túró Rudi a magyar édességek egyik ikonja. A régóta piacon lévő túrós finomság sikere mit sem halványodott az elmúlt évtizedekben, sőt… Töretlen népszerűségének hála széles termékpalettáról válogathatnak a Túró Rudit kedvelő vásárlók.

A Túró Rudi kapcsán sokan tudni vélik, hogy igazi magyar találmánnyal állnak szemben. Ez azonban nem teljesen igaz. A Túró Rudi eredeti változata ugyanis orosz, pontosabban szovjet találmány volt, amely magyarországi forgalomba hozását követően hamar meghonosodott és közkedveltté vált. A ma oly divatosan kifejezéssel élve a Túró Rudi tökéletes snack volt, egy falatnyi kevéssé egészségtelen finomság, amely a főétkezések között vagy épp az étkezések utáni levezetésként szolgált – s szolgál a mai napig.

turo-rudi-hazi

Házilag is elkészíthető, sokféle változatban
A magyar sikertörténet egészen 1954-ig nyúlik vissza, amikor három magyar tejipari szakember baráti látogatást tett a Szovjetunióban, hogy megfigyelje az orosz elvtársak milyen tejtermékeket állítanak elő. Ezt követően azonban nem azonnal robbant be a magyar köztudatba a csokoládéba mártott enyhén citrusos aromájú túródesszert, hanem hosszú évek fejlesztőmunkáját követően a Tejipari Kutató Intézet munkatársai létrehozták a Túró Rudit, amelynek 1968-ban – a Budapesti Tejipari Vállalat jóvoltából – megindul termék nagyipari termelése.

Az orosz сырок (ejtsd: szirok) nem csak a magyar élelmiszeripari mérnökök fantáziáját mozgatta meg, a túrós, túrókrémes desszert szinte az összes volt szovjet tagállam kínálatában megtalálható. Az orosz Túró Rudit, az Eskimót a harmincas évek elején kezdték el gyártani, nagyipari megjelenése az 50-es évekre tehető.

turo-rudi-orosz-szirok

A népszerű piskótatekercset is elkészíthetjük Túró Rudi-változatban
A magyar változat azonban sokban eltér az eredeti orosz édességtől. A tömzsi, krém állagú túróval töltött, meglehetősen édes tömbök helyett a magyar piacra fejlesztett desszertre inkább a visszafogott édesség, a darabosabb állagú túró és a savanykás, citrusos hangulat volt jellemző. A desszert formáján is módosítottak, az orosz finomsággal ellentétben a magyar túrós édesség karcsú formát kapott, amelyet állítólag a kezdeti gyártási technológiának köszönhetett, a legenda szerint ugyanis a mátészalkai gyárban eleinte hurkatöltővel készítették a ma már hungarikumnak számító Túró Rudit.

turo-rudi-anno-gyar

Így készült valaha a Túró Rudi (fotó: Pottyos.hu)
A Túró Rudit övező legendák közé tartoznak még a névadással kapcsolatos történetek is. Az egyik történet szerint a desszert a formája után nyerte el a nevét, mások tudni vélik, hogy a hűtött édesség fejlesztésén dolgozó egyik szakembernek, Klein Sándornak jutott eszébe, hogy az egyik vele dolgozó kollégáját, Mandeville Rudolfot tegye meg a desszert keresztapjának. Mandeville Rudolf volt ugyanis az, aki az orosz tanulmányút után az elsők között állt neki kifejleszteni az eredetileg mignonnak szánt túrós édességet.

A névválasztás azonban először nem tűnt túl szerencsésnek. A frivolnak is tekinthető név miatt a termék reklámozása az első időkben szinte lehetetlen volt, így jóformán reklám nélkül kezdődött meg a termék gyártása és piacra dobása. Talán ennek is köszönhetően került a termelés – a fővárosi kezdetek után – előbb Nyíregyházára, majd Mátészalkára.

 

A rendszerváltozást követően az addigra már méltán népszerű Túró Rudi egészen új arculatot kapott. Az addigi termékskála kibővült, sok gyártó kapcsolódott be hasonló túrós desszertekkel, megjelentek a különféle ízesített túrós desszertek, a túrós beltartalom és bevonat minősége és összetétele is sokat változott.

A mai bőséges kínálatnak köszönhetően előtérbe került a termék összetételének vizsgálata. Sok, formájában az eredetihez hasonlító termék már egyáltalán nem tartalmaz túrót, sok termékben többféle adalékanyagot felhasználnak a gyártók. A termék beltartalma mellett a túró bevonására használt csokoládé is sokat változott az idők során, ennek összetételét is érdemes megvizsgálni, bár a piacon jelenleg nem találni csokoládéval bevont terméket, kivétel nélkül különféle minőségű bevonómasszát használnak a gyártók.

Forrás: mindmegette.hu

 

A csoki sok varázslatra képes: Túró Rudi sem létezhet nélküle
Épp ezért az utóbbi években divatba jött a házilag készített Túró Rudi, amelyet nem csak eredeti alakjukban alkotnak meg a háziasszonyok, hanem az ízek kombinációjából született muffin, torta és fagylalt is.