Túró Guru torta – recept

Túró Guru torta – recept

Túró guru torta Hozzávalói (18 cm átmérőjű tortaformához):

Az alaphoz:

  • 6,5 dkg étcsoki (nálam minimum 60%-os)
  • 6,5 dkg vaj
  • 4 dkg cukor
  • 1 tojás
  • 3,5 dkg liszt

A túrós részhez (ezt lehet duplázni is):

túró guru torta

 

(fél csomag zselatinfix – elhagyható, de ha nagyon híg a túrós massza, akkor kell bele)

A mogyorós karamellréteghez:

1. Az alappal kezdjük: Előmelegítjük a sütőt 180 fokra és előkészítünk egy 18 cm átmérőjű túró guru torta formát. Az enyém szilikon, ezért nem kell semmi mást csinálni vele, ha nem szilikon, akkor érdemes kivajazni és kakaóporral körbeszórni.

2. A csokit megolvasztjuk és félretesszük. A puha vajat habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a tojást és végül a lisztet, és jól kikeverjük, végül hozzáadjuk a csokit és ha simára kevertük, a tortaformába öntjük. 20-25 percig sütjük, majd megvárjuk, míg a sütemény teljesen kihűl.

3. Ha kihűlt, elkészítjük a túrós részt: az étcsokit apróra vágjuk és félretesszük. A túróhoz hozzáadjuk a tejszínt, a cukrot, a citromhéjat és összekeverjük, majd a legvégén a csokidarabkákat is és elkeverjük.

4. A túrós keveréket a csokis alapra egyengetjük, majd tálalásig hűtőbe tesszük.

 

turo_guru_torta1

 

5. A mogyorót durvára aprítjuk és félretesszük. A cukrot egy száraz serpenyőbe mérjük és karamellizáljuk.

(Csak hagyjuk, hogy végezze a dolgát, nem nagyon kell piszkálni.) Ha szép karamellszíne van, beleöntjük a tejszínt és kevergetjük, míg szépen meg nem olvad a karamell (a tejszíntől ugyanis összeugrik, kicsit megköt, ezért kell kevergetni tovább a tűzhelyen, hogy újra megolvadjon). Ha szép sima, akkor beleszórjuk a mogyorót, gyorsan elkeverjük és már kanalazzuk is a túrós massza tetejére. Kész is van a túró guru torta.

Dúrvány tömény érzetet adhat a torta, így később javallt egy kis testmozgás 🙂