Tom Yam Gung – Thai leves
Hozzávalók:
- 10 db garnéla
- 1 l víz
- 3-6 chilipaprika, piros és zöld vegyesen, kimagozva, kierezve, vékonyra vágva
- 2 cm galanga, vékony szeletre vágva
- 2 cm gyömbér, vékony szeletre vágva
- 3 citromfű
- 4-5 citromlevél, vékony csíkra vágva
- halszósz, zöld citrom leve
- fűszernövények: koriander zöldje (kötelező), thai bazsalikom, menta, kaffircitrom héja (fakultatív)
- só
A rákot alaposan megmossuk, fejét letekerjük, páncélját eltávolítjuk (az utolsó kis farokrészt rajtahagyjuk). A hátát éles késsel bemetsszük, eltávolítjuk a vékony fekete bélcsatornát. Tanácsos félórára hideg sós-cukros vízbe áztatni (1 liter vízhez 3 dkg só és ugyanannyi cukor), így a húsa friss és feszes marad.
A rákfejet és páncélt közben 2-3 percig kevés olajon, közepes lángon pirítjuk. Kivesszük leitatjuk az olajat, bő egy liter sós vízben feltesszük főni. Miután felforrt, gyöngyöző forrással készítjük tizenöt-húsz percig.
Az utolsó 10 percben hozzáadjuk a szeletekre vágott galangát és gyömbért. Végül leszűrjük, a páncélokat kinyomkodjuk, a levet ismét lábosba tesszük.
A fás külső rétegétől megtisztított és vékony szeletre vágott citromfüvet mozsárban pasztává morzsoljuk. Ugyanígy járunk el 2-3 előkészített chilivel is.
A leszűrt levest felforraljuk, hozzáadjuk a szétzúzott citromfüvet, a citromlevelet. Néhány percig enyhén gyöngyözve forraljuk.
Minden tányérba teszünk félbe vágott nyers rákokat, zöldcitromlevet, enyhén pürített chilit, halszószt és koriandert. Erre öntjük a forró levest.
Thaiföldön készítik e levest rák helyett vegyes tenger gyümöl- cseivel (tom yam talay, tom yam po taek), feszes húsú tengeri halakkal (tom yam pla) is. De készíthetjük édes vízi halból – elsősorban süllőből, pisztrángból –, s létezik csirkés változat is (tom yam gai).
Extrém módon egyszerű, magával ragadó változat az alábbi, melyben pusztán és kizárólag a hozzávalók kiválósága és frissessége adja az étel savát-borsát.
Forrás: gaultmillau.hu