Töltött tojás – Akár Húsvétra is
A Töltött tojás Hozzávalói
- 10 db tojás
- 2 db közepes cékla
- 2 púpozott teáskanál só
- 3 evőkanál borecet
A tojásos krémhez:
- A tojások kiszedett sárgája
- 3 nagy evőkanál majonéz
- 1 evőkanál tejföl
- 1 teáskanál kurkuma
- 1 kis csokor finomra aprított snidling
- Só, bors
A Töltött tojás Elkészítése:
1. A tojásokat megfőzzük: egy edénybe tesszük és felöntjük annyi hideg vízzel, hogy 2-3 centire ellepje őket. Fedő nélkül főzni kezdjük és forrástól számított 1 perc után levesszük a tűzről, lefedjük és 12 percig állni hagyjuk, majd hideg vízben lehűtjük. (Hagyományos módszerrel is megfőzhetjük persze a tojásokat, de így szebb marad a sárgájuk).
2. A tojásokkal párhuzamosan elkészítjük a céklás színezőlevet is: a céklát megpucoljuk, kisebb darabokra vágjuk, hozzáadjuk a sót, borecetet és felöntjük annyi vízzel, hogy bőven ellepje a céklákat. 20 percen keresztül főzzük, majd félretesszük kihűlni.
3. A tojásokat megpucoljuk, egy tálba tesszük őket és rájuk szűrjük a cékla levét. Ha nem lepi el teljesen a tojásokat a lé, akkor vízzel pótoljuk a mennyiséget. Hagyjuk ázni a tojásokat kb. 25 percig, majd leszűrjük őket (a lében további tojásokat is festhetünk még később!), leitatjuk a nedvességet és a szép lila festett tojásokat félbevágjuk.
4. Elkészítjük a tojás töltelékét: a tojásokat a sárgája körül óvatosan megnyomkodjuk, így elválik a fehérjétől és könnyen ki tudjuk belőle nyomni. Az összes sárgáját egy tálba gyűjtjük, alaposan összetörjük egy villával, majd hozzáadjuk a többi alapanyagot is. Habverővel vagy villával simára keverjük. A majonéz és tejföl mennyiségét folyamatosan adagolva állítjuk be, hogy krémes, de azért formatartó sűrűségű tölteléket kapjunk. Sóval, borssal ízesítjük. A tojáskrémet habzsákba töltjük, elkötjük a száját és tálalásig hűtőbe tesszük. Habzsák nélkül persze kávéskanállal is megtölthetők a tojások, csak kicsit macerásabb a dolog.
5. A tojásfehérjébe visszatöltjük a kész, lehűtött krémet, a tetejét megszórjuk kevés friss zöldfűszerrel, lefotózzuk, hogy már megint milyen menőt főztünk és kipostoljuk valamelyik közösségi oldalra.
Forrás: streetkitchen.blog.hu