Töltött paprika leves, recept
A Töltött paprika leves Hozzávalói
- 10-15 db. kisebb méretű színes paprika,
- 40 dkg darált hús,
- 8 dkg rizs,
- 2 fej hagyma,
- 4 szál sárgarépa,
- 1 tojás,
- 2 szál zeller levél,
- 2 babérlevél,
- 2 evőkanál zsír,
- 2 evőkanál liszt,
- 2 -3 dl paradicsomlé,
- 2 evőkanál házi ételízesítő,
- 1 evőkanál paprikakrém,
- só, bors, őrölt pirospaprika;
- a tálaláshoz: 2 dl tejföl
A Töltött paprika leves Elkészítése:
A hagymát megpucoljuk és apró kockára vágjuk, majd a sárgarépát is megpucoljuk és karikára vágjuk. Kevés zsírom kissé megdinszteljük a zöldségeket, hozzáadjuk a házi ételízesítőt és a paprikakrémet, majd felöntjük vízzel és főni hagyjuk. Míg felfő, a paprikákat kicsumázzuk és megmossuk. A hagymát apróra vágjuk és kevés zsíron megdinszteljük. A darált húshoz hozzáadjuk a tojást, a hagymát, az átmosott rizst és sóval, borssal és őrölt paprikával fűszerezzük. A masszát jól összedolgozzuk és megtöltjük vele a paprikákat, majd beletesszük a levesbe. Ekkor hozzáadjuk a zeller és a babér leveleket is. Míg az étel fő, elkészítjük a rántást. Ehhez, kevés zsíron világosbarnára pirítjuk a lisztet, félrehúzzuk és belekavarjuk a pirospaprikát. Felöntjük a paradicsomlével és kevés vízzel csomómentesre kavarjuk, majd ráöntjük a levesre és kiforraljuk. A levest lefedve, fél óráig pihentetjük, majd tejföllel tálaljuk.
Ezt a levest drága anyai nagymamámtól tanultam, ő pontosan így készítette. Saját termesztésű, kerti paprikával, zöldségekkel, házi paradicsomlével, és zsírral elkészítve ugyanolyan íze van, mint amilyent gyerekkoromban ettem.
Naponta új recept ötletekért, találkozzunk a FaceBook on is.
A Pikantéria Hivatalos Facebook Oldala
Forrás: aledakonyhaja