A töltött káposzták casanovája: Mediterrán kelkáposzta, recept
Vallomással tartozom. Barbara vagyok, 32 éves, és „töltöttkáposztafüggő”. Számtalan formában készítem, túl sokszor, túl sokat. A következő recept egy tavaszias, és nagyon mediterrán kelkáposztás változat. Nyoma sincs a klasszikus recept nehéz fűszerességének; könnyed, titokzatos, és csábító, mint Casanova.
A töltött káposzták casanovája: Mediterrán kelkáposzta Hozzávalói:
– 1 fej kelkáposzta
– 1 citrom leve
– 60 dkg darált hús (sertés, marha, vagy bárány, esetleg ezek keveréke)
– 20 dkg csirkemáj
– 7-9 dkg zsemlemorzsa
– 6 dkg reszelt parmezán, plusz a szóráshoz
– 1 tojás
– 1 l paradicsomlé
– só
– bors
– rozmaring
– pici szódabikarbóna
A töltött káposzták casanovája: Mediterrán kelkáposzta elkészítése:
- A kelkáposzta blansírozásával kezdem. A megtisztított kelkáposztaleveleket néhány percre forró vízbe helyezzük, amibe egy citrom levét vagy ecetet, és sót rakok. 2-3 perc után kiemelem és hirtelen jéghideg vízzel lehűtöm. (Érdemes jól előkészülni, és betartani ezt a 2-3 percet, így elkerülhetjük, hogy túlfő a káposztánk, és megmarad a szép színe és a frissessége.)
- A levelek előkészítése után összeállítom a tölteléket. A darált húshoz adom az apróra vágott csirkemájat, a zsemlemorzsát, a parmezánt, és a tojást. A masszát sóval, borssal, és friss rozmaringgal dolgozom készre. ( Ha marhával dolgozunk, érdemes lepirítani a húst, mert így elkerülhetjük, hogy a káposzta rommá főjön.)
- A kelkáposzta leveleibe töltöm a masszát, és egy hőálló edénybe teszem a töltelékeket, és félrerakom, míg előkészítem a paradicsomos szószt.
- Olívaolajon lepirított fokhagymát, pici cukrot, sót, rozmaringot, és egy késhegynyi szódabikarbónát adok a paradicsomléhez.
- Felöntöm a töltelékeket, és ha kell, akkor pici vizet, vagy alaplevet adok hozzá.
- 180 fokon 30 perc alatt készre főzöm.
Parmezánnal megszórva tálalom.
Jó étvágyat!
forrás: romanigastro.blog.hu