A tökéletes karácsonyi reggeli: mézeskalácsos kakaós csiga, recept
A kakaós csiga az egyik legjobb péksütemény, kicsik és nagyok egyaránt imádják, különösen ha nem a boltban vesszük, hanem mi magunk sütjük meg.
Elkészítésekor érvényes a kelt tésztákra jellemző három fontos szabály: a tej ne legyen forró, a lisztet szitáljuk át, és tartsuk be a kelesztési időket. Formázása egyszerű: a kinyújtott, töltelékkel megkent tésztát feltekerjük, ezt a tekercset éles késsel feldaraboljuk, majd az így kapott csigákat sütőpapíros tepsire fektetjük.
A kakaós tölteléket feldobhatjuk egy kis reszelt narancshéjjal, vagy akár citromhéj és őrölt gyömbér keverékével, de nagyon finom őrölt fahéjjal, csokis mogyorókrémmel vagy vaníliakrémmel töltve is. Fontos, hogy a töltelék ne legyen túl híg, ezért az olvasztott vajas keveréket hagyni kell egy kicsit dermedni, és így kenni a tésztára.
Ez a mai kakaós csiga mézeskalács-fűszerkeverékkel készült, érdemes elkészíteni az ünnepek alatt, egy pohár forró tejjel mennyei reggeli lesz belőle.
Elkészítési idő: 120 perc (kelesztési időkkel együtt)
A mézeskalácsos kakaós csiga Hozzávalói 12–16 db-hoz:
- 50 dkg liszt
- 1 csomag Dr. Oetker Instant Élesztő
- 3 dl tej
- 6 dkg vaj megolvasztva
- 5 dkg porcukor
- csipetnyi só
A töltelékhez:
- 7 dkg vaj
- 7 evőkanál cukor
- 2-3 evőkanál víz
- 2 evőkanál Dr. Oetker Holland Kakaó sütéshez
- 1 teáskanál mézeskalács-fűszerkeverék
A mézeskalácsos kakaós csiga Elkészítése
- A tejet langyosra melegítjük, beleszórjuk az élesztőt, egy pici cukrot, egy-két teáskanál lisztet, és felfuttatjuk.
- Kimérjük a lisztet, az olvasztott vajat, a porcukrot, a sót, és egy tálba öntjük, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, és simára dagasztjuk. Letakarva, meleg helyen kb. 45 perc alatt duplájára kelesztjük
- Közben elkészítjük a tölteléket: a vajat megolvasztjuk, kikeverjük a cukorral, a kakaóporral és a mézeskalács-fűszerkeverékkel, valamint annyi vízzel, hogy krémes, kenhető állagú legyen. Ha kész, hagyjuk dermedni.
- A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkán téglalappá nyújtjuk, megkenjük a töltelékkel, majd hosszabbik oldalánál fogva feltekerjük. 2-3 cm-es szeletekre vágjuk, és sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. Pihentetjük 15 percig.
Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, pihentetés után sütőbe toljuk a csigákat, és 20-25 perc alatt készre sütjük.
Forrás: nlcafe