A tökéletes karácsonyi reggeli: mézeskalácsos kakaós csiga, recept

A tökéletes karácsonyi reggeli: mézeskalácsos kakaós csiga, recept

 

A kakaós csiga az egyik legjobb péksütemény, kicsik és nagyok egyaránt imádják, különösen ha nem a boltban vesszük, hanem mi magunk sütjük meg.

Elkészítésekor érvényes a kelt tésztákra jellemző három fontos szabály: a tej ne legyen forró, a lisztet szitáljuk át, és tartsuk be a kelesztési időket. Formázása egyszerű: a kinyújtott, töltelékkel megkent tésztát feltekerjük, ezt a tekercset éles késsel feldaraboljuk, majd az így kapott csigákat sütőpapíros tepsire fektetjük.
A kakaós tölteléket feldobhatjuk egy kis reszelt narancshéjjal, vagy akár citromhéj és őrölt gyömbér keverékével, de nagyon finom őrölt fahéjjal, csokis mogyorókrémmel vagy vaníliakrémmel töltve is. Fontos, hogy a töltelék ne legyen túl híg, ezért az olvasztott vajas keveréket hagyni kell egy kicsit dermedni, és így kenni a tésztára.

Ez a mai kakaós csiga mézeskalács-fűszerkeverékkel készült, érdemes elkészíteni az ünnepek alatt, egy pohár forró tejjel mennyei reggeli lesz belőle.

Elkészítési idő: 120 perc (kelesztési időkkel együtt)

A mézeskalácsos kakaós csiga Hozzávalói 12–16 db-hoz:

  • 50 dkg liszt
  • 1 csomag Dr. Oetker Instant Élesztő
  • 3 dl tej
  • 6 dkg vaj megolvasztva
  • 5 dkg porcukor
  • csipetnyi só

A töltelékhez:

  • 7 dkg vaj
  • 7 evőkanál cukor
  • 2-3 evőkanál víz
  • 2 evőkanál Dr. Oetker Holland Kakaó sütéshez
  • 1 teáskanál mézeskalács-fűszerkeverék

A mézeskalácsos kakaós csiga Elkészítése

  1. A tejet langyosra melegítjük, beleszórjuk az élesztőt, egy pici cukrot, egy-két teáskanál lisztet, és felfuttatjuk.
  2. Kimérjük a lisztet, az olvasztott vajat, a porcukrot, a sót, és egy tálba öntjük, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, és simára dagasztjuk. Letakarva, meleg helyen kb. 45 perc alatt duplájára kelesztjük
  3. Közben elkészítjük a tölteléket: a vajat megolvasztjuk, kikeverjük a cukorral, a kakaóporral és a mézeskalács-fűszerkeverékkel, valamint annyi vízzel, hogy krémes, kenhető állagú legyen. Ha kész, hagyjuk dermedni.
  4. A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkán téglalappá nyújtjuk, megkenjük a töltelékkel, majd hosszabbik oldalánál fogva feltekerjük. 2-3 cm-es szeletekre vágjuk, és sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. Pihentetjük 15 percig.

Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, pihentetés után sütőbe toljuk a csigákat, és 20-25 perc alatt készre sütjük.

mézeskalácsos kakaós csiga
Forrás: nlcafe