2021. július 25.

Select your Top Menu from wp menus
A tökéletes hamburger zsömle, recept

A tökéletes hamburger zsömle, recept

 

Kár elrontani a hamburgert boltban vásárolt csomagolt tartósított zsömlékkel, ha egyszer otthon is el lehet készíteni, csakúgy, mint a húst magát. Egyszerűsége ellenér a hamburger az egyik legbonyolultabb étel, míg ki nem tapossa az ember a maga ösvényét.

Minden alkotóelem igen fontos és hangsúlyos, ezért mindenből a legtökéletesebbre érdemes törekedni. Nekem a hús beszerzése volt a legkritikusabb pont, de szerencsére ezen úgy tűnik sikerült túllendülnünk, bár nem a közelbe járok érte, és szervezést is igényel, de egy jó hamburgerért sokat áldoz az ember. Aztán jön a pillanat, amikor a hús már ok, a zsömlét kell még hozzáigazítani, a többit pedig mindenki maga szabályozza, így a végeredmény tökéletes lesz.

tökéletes hamburger zsömle

A zsömle viszont annyiban kritikus pont, hogy szerintem azt kézzel kidolgozni gyakorlatilag a leheleten vállalkozások kategóriájába esik, így vagy egy kenyérsütőgép kell a dagasztáshoz, vagy egy nagyon patent dagasztó funkciós konyhai gép, mint pl. egy Kitchen Aid.

Én kenyérsütőben dagasztom a tésztát, és ma már nem lepődök meg rajta, de az elsőnél igazi lélegzetelállító élményben részesültem. Létezik szex a konyhában, de annak semmi köze a bloghoz, ellenben a gasztroszexnek igen, és ennek a tésztának a készítésekor valódi gasztroszexről beszélhetünk, amikor a tészta egyesül a vajjal. A tészta ekkor még nagyon kemény, és rugalmatlan, ám hozzá kell tenni kis adagonként a puha vajat. Én néha egy kicsit fel is olvasztom, a fele folyik, de nem meleg, a fele meg nagyon puha. Tehát amikor a vaj adagonként belekerül a tésztába, akkor olyan cuppogás, csettegés, csattogás, és kluttyogás hallatszik, hogy azzal felnőttfilmeket lehetne szinkronizálni. Nagyon furcsa, váratlan felismerés. A legnagyobbik gyermekem nem hitt a fülének.

 

A tökéletes hamburger zsömle Hozzávalói:

 • 600g kenyérliszt
 • 1,5 tk só
 • 2 ek cukor
 • 150ml tej
 • 140g kefír
 • 1 nagy tojás
 • 30g élesztő
 • 100g puha vaj

A tökéletes hamburger zsömle elkészítése

 1. A folyékony anyagokat a dagasztóüst aljába mérjük, rászórjuk a lisztet, végül az élesztőt szétmorzsoljuk és a gépre bízzuk a dagasztást.
 2. Amikor a tészta összeállt, kis adagokban, kb negyedenként hozzáadjuk a vajat, és csak akkor adjuk a következőt hozzá, amikor az előző vaj mennyiséget alaposan eldolgozta a tészta. Ez nem lesz rövid idő, de érdemes nézni a tésztát, hogy alakul át a (szexnek) vajnak köszönhetően egy rugalmatlan merev csúnya tésztából egy kisimult, puha, kellemes tapintású rugalmas, és finom állagú tésztalénnyé. (Mindenféle hasonlóság a tészta, és a nők között csak a véletlen, és/vagy az olvasó képzeletének műve)
 3. A tésztát lefedve tegyük meleg helyre kelni, kb 30-40 percre, ez alatt nem egészen a kétszeresére dagad, ekkor vágjuk 10-12 egyenlő részre, formázzunk belőle kis bucikat, tegyük tepsibe őket, és hagyjunk helyet a növekedésre, mert újabb 30-40 percig letakarva keleszteni kell őket. Ha ez is megolt, még sincs este, kenjük be őket egész tojással, és opcionálisan szórjuk, vagy ne szezámmaggal. 175C-ra előmelegített sütőben 16-18 perc alatt süssük készre.

A tökéletes hamburger zsömle

forrás: kajapiazongora

 

Print Friendly, PDF & Email

Kommentek

Related posts

EZT OLVASTAD MÁR?
Csokis sajttortás brownie
Csokis sajttortás brownie, recept

  Mi történik amikor összesütik Amerika két kedvencét? Kisebbfajta csoda. Kábé annyira jót tesz egymásnak a brownie, és a cheesecake,...

Close