Tökéletes Grillcsirke – Házi fűszerkeverékkel és pecsenyelével
Alapvetően három fontos dologról kell beszélgetni, ha egész csirke sütésére adjuk a fejünket. A tökéletes grillcsirke fűszerkeverékről, a sütés módjáról és a pecsenyeléről, amit a csirke fűszeres, vajas szaftjából állítunk elő. Nézzétek a videót és mind a három titokra fény derül!
A Tökéletes Grillcsirke Hozzávalók:
- 1 egész csirke
- só, bors
- 50 g vaj
A grillcsirke fűszerkeverékhez:
- 2 tk. őrölt pirospaprika
- 1 tk. fokhagyma granulátum
- 1 tk. őrölt feketebors
- 1 mk. fehérbors
- 1 mk. gyömbér
- 1 mk. cayenne bors
- Fél mk. őrölt szerecsendió
- 1 mk. őrölt rozmaring
- 1 tk. majoranna
- 1 tk oregano
A pecsenyeléhez:
- 1 tk. paradicsompüré
- 1 csapott ek. liszt
- 1,5 dl víz
Sütő:
- 170 fok
- Hőlégkeverés
- 75 perc sütés
A bolti fűszerkeverékeket hanyagoljátok, helyette inkább dobjatok össze egy sajátot – készítsétek nagy mennyiségben, évszázadokig eláll! Így csináljátok:
-
A zöldfűszereket egy mozsárban teljesen finomra őröljük és a többi fűszerrel együtt egy tálban alaposan összekeverjük, ezzel készen is van a házi grillcsirke keverékünk.
-
Az előkészített csirkét befűszerezzük: a hasüregét sózzuk, borsozzuk, majd kívül-belül bekenjük vajjal.
-
A bevajazott csirkét megszórjuk a fűszerkeverékkel, amit alaposan eloszlatunk rajta mindenhol.
-
Megsózzuk és egy kuglófformára húzva 170 fokra előmelegített sütőbe repítjük, ahol hőlégkeverésen 75 perc alatt sütjük készre – úgy, hogy 15 percenként egy negyed fordulatot forgatunk rajta.
-
A kész csirkét kivesszük a sütőből, és amíg pihen kicsit, a kuglófformában összegyűlt zsíros szaftból összedobunk egy pecsenyelevet. Ehhez a szaft tetején lévő zsírt lekanalazzuk és ebből 3 evőkanálnyit rögtön egy forró serpenyőbe öntünk.
-
Aranybarnára pirítjuk rajta a paradicsompürét, majd lepirítjuk a lisztet is és felönjük a csirke zsírtalanított szaftjával.
-
Egy kevés vizet adunk még hozzá, majd beforraljuk, hogy egy sűrű, selymes állagú mártást kapjunk belőle. Sült csirke, mártás, és egy jó tepsis krumpli vagy krumplipüré – kell ennél jobb?
Forrás: streetkitchen.blog.hu