Tökéletes Grillcsirke – Házi fűszerkeverékkel és pecsenyelével

Tökéletes Grillcsirke – Házi fűszerkeverékkel és pecsenyelével

Alapvetően három fontos dologról kell beszélgetni, ha egész csirke sütésére adjuk a fejünket. A tökéletes grillcsirke fűszerkeverékről, a sütés módjáról és a pecsenyeléről, amit a csirke fűszeres, vajas szaftjából állítunk elő. Nézzétek a videót és mind a három titokra fény derül!

 

A Tökéletes Grillcsirke Hozzávalók:

  • 1 egész csirke
  • só, bors
  • 50 g vaj

A grillcsirke fűszerkeverékhez:

  • 2 tk. őrölt pirospaprika
  • 1 tk. fokhagyma granulátum
  • 1 tk. őrölt feketebors
  • 1 mk. fehérbors
  • 1 mk. gyömbér
  • 1 mk. cayenne bors
  • Fél mk. őrölt szerecsendió
  • 1 mk. őrölt rozmaring
  • 1 tk. majoranna
  • 1 tk oregano

Tökéletes Grillcsirke

A pecsenyeléhez:

  • 1 tk. paradicsompüré
  • 1 csapott ek. liszt
  • 1,5 dl víz

Sütő:

  • 170 fok
  • Hőlégkeverés
  • 75 perc sütés
  1. tokeletes-grill-csirke-hazi-fuszer-pecsenye-le1

    A bolti fűszerkeverékeket hanyagoljátok, helyette inkább dobjatok össze egy sajátot – készítsétek nagy mennyiségben, évszázadokig eláll! Így csináljátok:

  2. A zöldfűszereket egy mozsárban teljesen finomra őröljük és a többi fűszerrel együtt egy tálban alaposan összekeverjük, ezzel készen is van a házi grillcsirke keverékünk.

  3. Az előkészített csirkét befűszerezzük: a hasüregét sózzuk, borsozzuk, majd kívül-belül bekenjük vajjal.

  4. A bevajazott csirkét megszórjuk a fűszerkeverékkel, amit alaposan eloszlatunk rajta mindenhol.

  5. Megsózzuk és egy kuglófformára húzva 170 fokra előmelegített sütőbe repítjük, ahol hőlégkeverésen 75 perc alatt sütjük készre – úgy, hogy 15 percenként egy negyed fordulatot forgatunk rajta.

  6. A kész csirkét kivesszük a sütőből, és amíg pihen kicsit, a kuglófformában összegyűlt zsíros szaftból összedobunk egy pecsenyelevet. Ehhez a szaft tetején lévő zsírt lekanalazzuk és ebből 3 evőkanálnyit rögtön egy forró serpenyőbe öntünk.

  7. Aranybarnára pirítjuk rajta a paradicsompürét, majd lepirítjuk a lisztet is és felönjük a csirke zsírtalanított szaftjával.

  8. Egy kevés vizet adunk még hozzá, majd beforraljuk, hogy egy sűrű, selymes állagú mártást kapjunk belőle. Sült csirke, mártás, és egy jó tepsis krumpli vagy krumplipüré – kell ennél jobb?

Forrás: streetkitchen.blog.hu