A tökéletes gőzgombóc – recept

A tökéletes gőzgombóc – recept

Aki volt már Ausztriában síelni, az bizonyára már elgondolkodott egy hüttében ücsörögve azon, hogy vajon hogyan lehetne azt a fantasztikus gőzgombócot otthon is reprodukálni. Nem akarunk nagyképűnek tűnni, de így! Próbáljátok ki ezt a receptet lépésről-lépésre és a végeredmény egy nagyon pöpec gőzgombóc lesz.

 

A tökéletes gőzgombóc Hozzávalói:

  • 50 dkg liszt
  • 2 tojássárgája
  • 3,5 dl langyos tej
  • 60 g cukor
  • 1 mokkás kanál só
  • 30 g élesztő
  • 25 dkg szilvalekvár
  • olvasztott vaj a kenéshez
  • olvasztott vaj vagy vaníliasodó
  • cukrozott, darált mák

 

A lisztet, a tojássárgáját, a cukrot és a sót a robotgép keverőtáljába tesszük. Belemorzsoljuk az élesztőt és ráöntjük a langyos tejet. Dagasztólapáttal ruganyos tésztát gyúrunk belőle. Huzatmentes, langyos helyen kétszeresére kelesztjük, kb. 1 óra alatt.

Lisztezett deszkára borítjuk, kicsit átgyúrjuk és 9 részre osztjuk a tésztát. A gombócokat megformázzuk, sodrófával egy kicsit kinyújtjuk és megtöltjük szilvalekvárral. A gombócok végét összecsippentjük, hogy a lekvár ne folyjon ki és 15-30 percig pihentetjük, amíg egy nagy lábasban vizet forralunk.

Gőzgombóc

A megkelt gombócokat ezután megkenjük olvasztott vajjal.

A gyöngyöző víz fölé lapos szitát vagy bambuszpárolót teszünk és kettesével 15 perc alatt készre gőzöljük a gombócokat.

Tálaláskor leöntjük olvasztott vajjal vagy vaníliasodóval és megszórjuk cukrozott, darált mákkal.

 

Hogy rengeteg naprakész ötleted legyen: a FaceBookon , itt találsz minket

Forrás: streetkitchen.blog.hu