A tökéletes gőzgombóc – recept
Aki volt már Ausztriában síelni, az bizonyára már elgondolkodott egy hüttében ücsörögve azon, hogy vajon hogyan lehetne azt a fantasztikus gőzgombócot otthon is reprodukálni. Nem akarunk nagyképűnek tűnni, de így! Próbáljátok ki ezt a receptet lépésről-lépésre és a végeredmény egy nagyon pöpec gőzgombóc lesz.
A tökéletes gőzgombóc Hozzávalói:
- 50 dkg liszt
- 2 tojássárgája
- 3,5 dl langyos tej
- 60 g cukor
- 1 mokkás kanál só
- 30 g élesztő
- 25 dkg szilvalekvár
- olvasztott vaj a kenéshez
- olvasztott vaj vagy vaníliasodó
- cukrozott, darált mák
A lisztet, a tojássárgáját, a cukrot és a sót a robotgép keverőtáljába tesszük. Belemorzsoljuk az élesztőt és ráöntjük a langyos tejet. Dagasztólapáttal ruganyos tésztát gyúrunk belőle. Huzatmentes, langyos helyen kétszeresére kelesztjük, kb. 1 óra alatt.
Lisztezett deszkára borítjuk, kicsit átgyúrjuk és 9 részre osztjuk a tésztát. A gombócokat megformázzuk, sodrófával egy kicsit kinyújtjuk és megtöltjük szilvalekvárral. A gombócok végét összecsippentjük, hogy a lekvár ne folyjon ki és 15-30 percig pihentetjük, amíg egy nagy lábasban vizet forralunk.
A megkelt gombócokat ezután megkenjük olvasztott vajjal.
A gyöngyöző víz fölé lapos szitát vagy bambuszpárolót teszünk és kettesével 15 perc alatt készre gőzöljük a gombócokat.
Tálaláskor leöntjük olvasztott vajjal vagy vaníliasodóval és megszórjuk cukrozott, darált mákkal.
Hogy rengeteg naprakész ötleted legyen: a FaceBookon , itt találsz minket
Forrás: streetkitchen.blog.hu