Tökéletes BAGUETTE

Tökéletes BAGUETTE

 

  • Igen, arra gondoltam
    Kaptam is hozzá egy francia receptet, élesztőt, és egy videót.
    Mindent a leírás szerint csináltam, és valóban, igazi bagettet sütöttem.
    Mikor az élesztőt meghozta a postás, édesanyámmal közölte valami okostojás, hogy Magyarországon is kapható mindenféle élesztő. Nem tudom ki mondta ezt a bődületes butaságot, de innen üzenem neki, aki valószínűleg még soha nem sütött egy normális kenyeret sem, hogy többek között tökéletes minőségű élesztő SEM kapható itt. Nagyon feldühített ez a beszólás, látva a végeredményt

A recept:

  • “500g T65-ös liszt
  • 340g langyos víz
  • 1,5 kávéskanál szárított élesztő (a recept a Francine levure boulangére nevű speckó szárítottélesztőt ajánlja.)
  • 2 kávéskanál só
  • A vizet és lisztet keverd össze, és dagaszd össze egy egyenletes, pofás kis labdaformára, takard le, és hagyd pihenni másfél órát (a film csak 15 percet mond).

Utána add hozzá a szárított élesztőt, és dagaszd a filmen látható módon, közben pedig adagold hozzá a sót is. Kasia azt mondta, hogy nagyon fontos, hogy minél kevesebb lisztet használjunk a dagasztásnál, épp mindig csak egy csipetkét, és nem muszáj ám nyolcszázvalamennyiszer odavágni, elég úgy ötszázszor is
Ezután újra le kell takarni, és 2 órát pihentetni.

tokeleteshazi-baguette

Ha kész, a filmen látható módon hajtogasd ide-oda, és újabb 20 percig pihentesd, majd oszd három részre és formázd meg a baguetteket. Szuper a mód, ahogy a filmen csinálja a hölgy, és melegen javaslom, hogy próbáld ki azt az ollóval bevagdosós formát, mert írtó finom lesz, én a boltban is mindig ilyet veszek, nem bírok annak a sokcsúcsos baguette-nek ellenállni Egy barátunk azt mondta, hogy ezt a sokcsúcsosat azért találták ki, mert a franciák legjobban a kenyérhéjat szeretik, és azon belül is a baguette-véget, de mivel egy normális baguette-nek csak két vége van, ki kellett találni valamit, amivel egy baguettnek is lehet sok vége, hogy jusson az egész családnak 🙂Nem tudom pontosan hogy csináltad a kicsit gőzös sütőt, de ezt is abban kell sütni (tök jópofa a kisfilmben, ahogy a hölgy becsűri a vizet a sütőbe, mi?) méghozzá 220 fokon kb 25 percig.”
Mivel 65-ös számú lisztet nem kaptam, a BL50 és a BL80-as liszt keverékét használtam. Tettem még bele egy kiskanálnyi sikért, ugyanis a magyar lisztekben sem bízom igazán.
Gőzős sütőt én is vízbeöntéses módszerrel csináltam.

Osszad, Vidd, Like-old, hogy akkor is naprakész ötleted legyen,

ha éppen nincs: FaceBookon, itt találsz minket

 

 Forrás: fuszereslelek.nlcafe.hu