Borsópörkölt, recept

Borsópörkölt, recept

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre!

A Borsópörkölt Hozzávalói:

– 1 fej vöröshagyma
– fél kg darált hús
– 2-3 teáskanál paprika
– 2 teáskanál só (vagy kevesebb, ha nem szeretitek fűszeresen)
– 1 leveskocka (tyúk, marha, zöldség, erőleves, ami akad ezek közül)
– fél mokkáskanál bors
– fél bögre rizs (lehet többel is, annyi a lényeg, hogy háromszoros víz mennyiséget adjunk hozzá)
– 20-30 dkg borsó (friss vagy mirelit)
– 4-5 kisebb sárgarépa karikázva (el is hagyható)
– másfél bögre víz
– 1 kis doboz sűrített paradicsom (kb. 2 evőkanál)

Borsópörkölt

1. A vöröshagymát apróra vágjuk, és kevés olajon üvegesre pirítjuk.
2. Félrehúzzuk a tűzről, hozzákeverjük a paprikát. Az enyém házi paprika, nagyon jól fest, tehát előfordulhat, hogy ha másik fajtával van dolgunk a végén pótolni kell. De az ráér a legvégén is!
3. Visszatesszük a tűzre, összekeverjük, majd hozzáadjuk a darált húst, a sót, a borsot, majd 5-10 perc alatt megpirítjuk a húst is.
4. Hozzáadjuk a rizst, a vizet, és a leveskockát és a répakarikákat. A tüzet takarékra vesszük, és durván 15-20 percig pároljuk, kevergetés mellett. Eleinte nagyon ritkán kell átkeverni, de amikor kezdi elfőni a levét, akkor már gyakrabban. Ha nem puha még a rizs, vagy nagyon leragad, akkor adjunk még hozzá vizet.
5. Kóstoljuk meg, és ha már majdnem teljesen puha a rizs, akkor adjuk hozzá a borsót (frisset vagy fagyasztottat), a paradicsomot és főzzük még durván öt percig, míg a borsó meg nem puhul. Nem kell szétfőzni, egy minimálisan maradjon roppanós! Most már tényleg sűrűn keverjük, hogy le ne ragadjon. És persze kóstoljuk, és fűszerezzük utána, amit hiányolunk

Jó étvágyat!

Forrás: rupanerkonyha.cafeblog.hu