Tippek, hogyan tartósítsuk a friss FŰSZERnövényeinket
Elvileg pl. a rozmaring télálló, de azért egy balkonládában lévő kis tő egyáltalán nem törvényszerű, hogy kibírja a nagy hideget, nincs elég mélyen a gyökere, nem elég nagy a földmennyiség körülötte és úgy elfagy, mint a pinty. Egy kertbe ültetett nagyobb tőnek már több esélye van. Néhány ötlet, minimális meló és számos módon felhasználhatjuk az egész nyáron dédelgetett zöldfűszereinket. És nem utolsó szempont, hogy remek gasztroajándékok is készülhetnek belőlük.
Na de lássuk a felhasználási tippeket:
mélyhűtő:
(pl. zsálya, rozmaring) a vastagabb, nem nagyon lágy levelű fajtákat remekül lehet fagyasztani. Úgy ahogy van a leszedett zsálya leveleket, vagy rozmaring ágakat tegyétek be a fagyasztóba, és kész. Felhasználni akár még fagyosan is lehet, de pár perc alatt szobahőmérsékleten kiolvadnak és nem esnek össze, mert van tartásuk. A lágyabb levelű fajták (pl. bazsalikom) eléggé összeszottyadnak kiolvasztás után, azokat inkább szárítani érdemes. Petrezselymet és kaprot egyébként finomra vágva kis dobozban egész évben tartok a mélyhűtőben, azt közvetlenül a fagyasztóból kivéve lehet felhasználni, kiolvasztani nem érdemes.
szárítás (bazsalikom, oregano, majoranna, kakukkfű, stb.):
a lágyabb levelű fűszernövényeket könnyen és gyorsan lehet szárítani. Amíg még ilyen melegen süt a nap, csak szedjétek le, egy tálcára terítsétek ki az ágakat/leveleket és tegyétek ki a napra. 1-2 nap alatt csontszáraz lesz, akkor kézzel össze lehet morzsolni és üvegben bármeddig eláll. Ha valaki az igazán meleg napsütéses napok után állna neki, akkor sütőben is megteheti, 130 fokon 2 óra alatt szépen megszáradnak.
fűszervaj:
ezt gyakorlatilag bármelyik fűszerrel meg lehet csinálni, az ízlés szerint kiválasztott fűszernövényt vágjátok finomra és keverjétek ki jó lágy vajjal, mehet jégkockatartóba és be a fagyasztóba. Hónapokig fölhasználható sült húsokra, halakra, akár ragukba, hogy gazdagabb legyen
fűszerolaj:
így gyakorlatilag az örökkévalóságnak tartósíthatjátok az adott fűszert, bazsalikom, kapor, petrezselyem, rozmaring, lehet bármiből, egy semlegesebb ízű olajjal össze kell csak turmixolni a kiválasztott fűszert, összemelegíteni, majd átszűrni. Formás üvegekbe töltve akár csodaszép gasztroajándék is lehet. Zé bazsalikomolaját itt találjátok.
fűszersó:
nem kell hozzá semmi más, mint a kiválasztott fűszer és jó minőségű tengeri só. Ha előtte megszárítjuk a fűszernövényt, akkor csak össze kell keverni a sóval és már lehet is üvegekbe zárni őket. Ha frissen keverjük össze, akkor egy napra terítsük ki a fűszeres sót egy tálcára és csak ha megszáradt akkor töltsük be üvegekbe. pl. csirke sütéshez, halakhoz isteni lehet egy rozmaringos-citromos verzió. 4 ág rozmaring apróra vágott levelei mellett egy citrom reszelt héját is keverjük kb. 10 dkg sóhoz, morzsoljuk jól össze és szárítás után töltsük üvegekbe.
fűszeres cukor/cukorszirup:
Az édes ízekhez passzoló fűszerekkel akár kristálycukrot is ízesíthetünk a sóhoz hasonlóan. Menta, citromfű, de akár egy rozmaringos cukor is izgalmas lehet egy-egy desszert tetején. Azonos menyiségű cukor és víz összeforralásával készítsünk cukorszirupot, amibe tegyünk menta/citromfű leveleket, hagyjuk benne kihűlni, majd szűrjük le és már kész is a házi szörp, ami hideg vízzel higítva, akár egy limonádé vagy koktél ízesítőjeként kiváló. Hűtőben eláll ez is bármeddig.
+1 jégkockába zárva: 1-1 menta vagy citromfű levelet tegyünk a jégkockatartó rekeszeibe, töltsük fel vízzel és úgy fagyasszuk le. Koktélokba, limonádéba az így ízesített jégkocka bármikor jól jöhet, és amellett, hogy a fűszernövényeink sem vesznek kárba, csodaszép lesz tőle az ital is. 1-1 szem ribizli, áfonya, vagy málna is mehet a zöld levélkék mellé és akkor még látványosabb lesz.
Aki bíbelődött egész nyáron azzal, hogy szépek legyenek a fűszernövényei, az most ne hagyja kárba veszni őket! Fűszerszüretelésre föl!
Forrás: streetkitchen.blog.hu