Thai zöld curry leves, recept

A Thai zöld curry leves Hozzávalói, 4 adaghoz:
A zöld curry pasztához:
- 1 ek római kömény
- 1 ek koriandermag
- 1 tk egész bors
- 5 db thai zöld chili
- 4 db jalapeno paprika
- 1 ek só
- 6 gerezd fokhagyma
- 3- 4 szál újhagyma
- 1 csokor korianderzöld
- 1 ázsiai citromnád
A leveshez:
- 2-3 ek olaj
- 1 fej hagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 2 nagy ek az elkészült zöld curry pasztából
- kis darab friss gyömbér
- 4 dl kókusztej
- 20 dkg marhahátszín
- kaffír lime levél vagy 1 lime
- 20 dkg kelbimbó
- 30 dkg édesburgonya
- 10 dkg friss spenótlevél
- 4 dl zöldség alaplé
- 1 tk nádcukor
- 1 tk halszósz
Elkészítjük a curry pasztát: egy száraz serpenyőben lepirítjuk a római köményt, a borsot és a koriandermagot, majd egy mozsárban összezúzzuk őket.
A jalapenoknak és chili paprikáknak eltávolítjuk az erezetét, (ha csípősre szeretnénk, maradhat persze) majd darabokra vágjuk őket. A mozsárból félretesszük a száraz fűszereket és a helyükre öntjük az összevágott paprikát, amit egy jó evőkanálnyi só hozzáadása után pépesre zúzunk. A pépet szintén félre tesszük és a mozsárban a fokhagymát és az újhagymát is összetörjük az apróra vágott korianderszárral és a karikára vágott citromnáddal együtt. Ezek után az összes pépesített zöldséget és fűszerkeveréket elkeverjük egymással. Ezzel kész is a zöld curry paszta.
Összedobjuk a levest: egy wokban felhevítjük az olajat és megpirítjuk a hagymát a fokhagymával, majd hozzáadjuk a zöld curry pasztát és az egészet jól lepirítjuk. Hozzáadjuk a megpucolt és lereszelt friss gyömbért is, majd felöntjük kevés kókusztejjel, alaposan összekeverjük és ezzel kész is a levesalap. Vékony csíkokra vágjuk a marhahátszínt és a levesalaphoz adjuk, ahol pár perc alatt megfő, ezalatt belereszeljük a lime héját, illetve hozzáadjuk a kaffír lime levelét, ha az is van. Az édesburgonyát és a kelbimbót a leveshez adjuk majd felöntjük a maradék kókusztejjel és az alaplével. Halszósszal és kevés barnacukorral ízesítjük, és gyorsan összeforraljuk az egészet. Utolsó lépésként egy marék spenótot is hozzáforgatunk, a kész levest pedig friss koriander zölddel és thai chili karikákkal tálaljuk.
Forrás: streetkitchen.blog.hu