Thai zöld curry leves, recept

Thai zöld curry leves, recept

A Thai zöld curry leves Hozzávalói, 4 adaghoz:

A zöld curry pasztához:

  • 1 ek római kömény
  • 1 ek koriandermag
  • 1 tk egész bors
  • 5 db thai zöld chili
  • 4 db jalapeno paprika
  • 1 ek só
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 3- 4 szál újhagyma
  • 1 csokor korianderzöld
  • 1 ázsiai citromnád

Thai zöld curry leves

A leveshez:

  • 2-3 ek olaj
  • 1 fej hagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 2 nagy ek az elkészült zöld curry pasztából
  • kis darab friss gyömbér
  • 4 dl kókusztej
  • 20 dkg marhahátszín
  • kaffír lime levél vagy 1 lime
  • 20 dkg kelbimbó
  • 30 dkg édesburgonya
  • 10 dkg friss spenótlevél
  • 4 dl zöldség alaplé
  • 1 tk nádcukor
  • 1 tk halszósz

Elkészítjük a curry pasztát: egy száraz serpenyőben lepirítjuk a római köményt, a borsot és a koriandermagot, majd egy mozsárban összezúzzuk őket.

A jalapenoknak és chili paprikáknak eltávolítjuk az erezetét, (ha csípősre szeretnénk, maradhat persze) majd darabokra vágjuk őket. A mozsárból félretesszük a száraz fűszereket és a helyükre öntjük az összevágott paprikát, amit egy jó evőkanálnyi só hozzáadása után pépesre zúzunk. A pépet szintén félre tesszük és a mozsárban  a fokhagymát és az újhagymát is összetörjük az apróra vágott korianderszárral és a karikára vágott citromnáddal együtt. Ezek után az összes pépesített zöldséget és fűszerkeveréket elkeverjük egymással. Ezzel kész is a zöld curry paszta.

Thai zöld curry leves

Összedobjuk a levest: egy wokban felhevítjük az olajat és megpirítjuk a hagymát a fokhagymával, majd  hozzáadjuk a zöld curry pasztát és az egészet jól lepirítjuk. Hozzáadjuk a megpucolt és lereszelt friss gyömbért is, majd felöntjük kevés kókusztejjel, alaposan összekeverjük és ezzel kész is a levesalap. Vékony csíkokra vágjuk a marhahátszínt és a levesalaphoz adjuk, ahol pár perc alatt megfő, ezalatt belereszeljük a lime héját, illetve hozzáadjuk a kaffír lime levelét, ha az is van. Az édesburgonyát és a kelbimbót a leveshez adjuk majd felöntjük a maradék kókusztejjel és az alaplével. Halszósszal és kevés barnacukorral ízesítjük, és gyorsan összeforraljuk az egészet. Utolsó lépésként egy marék spenótot is hozzáforgatunk, a kész levest pedig friss koriander zölddel és thai chili karikákkal tálaljuk.

Forrás: streetkitchen.blog.hu