Tempura – az egészségesebb „bunda”,recept

Mi a tempura?
A tempurát első sorban a japán konyhából ismerjük, holott ezt a főleg hal és zöldségételt aspanyolok, és portugálok honosították meg Japánban a XVI. Században. Nem bonyolult az elkészítése, ha tisztában vagyunk pár trükkel. Lássuk hát, mik is ezek. A tempura nem más, mint frissen sütött hal, illetve zöldség, ami kívül ropog, belül lágy, a zöldségek esetében friss, zamatos, lényegét a bundája adja, aminek az elkészítését most meg is mutatom. Ezt a receptet egy andalúz séftől tanultam, garantáltan autentikus, és nagyon finom.
Mitől egészségesebb a Tempura ?
A jéghideg víz hozzáadása miatt ropogósabb lesz a bunda, kevesebb zsíradékot tud felszívni. Amennyiben pl tönkölylisztből csinálod a tempurát, ez is segíti, hogy egészségesebb legyen
Trükkök, amitől tökéletes lesz a tempura
- A zöldségeket vágjuk vékony szeletekre, a halat pácoljuk 30 percet enyhén savas, fűszeres páclében.
- A panírt közvetlenül a sütés előtt keverjük ki.
- Nagyon forró, bő olajban süssük ki.
- Attól függően, hogy vékony vagy vastagabb panírt szeretnénk az ételek köré, hígabb vagy sűrűbb lehet a masszánk.
- A ropogósság kedvéért érdemes különböző lisztek keverékéből elkészíteni a panírt. De természetesen egyféléből is készíthető, ez már ízlés dolga. A tempura gluténallergiás változatban is elkészíthető.
- A panírhoz jéghideg vizet kell adnunk, ami szintén a ropogósság miatt lényeges. Ez gyakorlatilag a tempura TITKA.
- Forgassuk meg a darabolt ételeket a panírban, és már mehet a forró olajba minden.
- A tempurát sokkal bonyolultabb előkészíteni, mint megsütni. Egészen kis mennyiségű zöldségből egész komoly „rakás” készíthető.
Andalúz tempura (bunda) készítése
Hozzávalók a tempurához:
- 100 g kukoricaliszt
- 30 csicseriborsó liszt
- 50 g búzaliszt
- 100 ml jeges víz
A liszteket összeöntjük, majd a jeges vízzel csomómentesre keverjük.
Zöldségek, amiket lehet tempurában sütni
- cukkini
- sárgarépa
- zeller
- paszternák
- pak choi
- spenót
- édeskömény
- tök
- brokkoli rózsák, stb….
Forrás részben, innen: ritakonyhaja.hu