Tejszelet

Tejszelet

elkészítés:90 perc
nehézség:Nincs beállítva
sütési hőfok:180 ℃
sütési idő:10-12 perc

tejszelet
Hozzávalók

  • A mázhoz3 evőkanál víz
  • 25 dkg étcsokoládé
  • 8 dkg sütőmargarin
  • A krémhez 8 dl habtejszín
  • 3,75 dkg Őrölt Zselatin
  • 3,75 dl tej
  • 5 csomag Vanillincukor
  • 5 evőkanál kristálycukor
  • A tepsi kikenéséhez finomliszt
  • A tésztához 1 csapott kiskanál mézes sütemény fűszerkeverék
  • 1 csomag Sütőpor
  • 4 dkg kakaópor
  • 30 dkg finomliszt
  • 6 evőkanál víz
  • 20 dkg kristálycukor
  • 8 tojás
  • 8 dkg Rama

Elkészítés

A tojások sárgáját a cukorral elektromos habverővel, maximális fokozaton 3-4 perc alatt fehéredésig keverjük. A vizet és a puha (szoba-hőmérsékletű) sütő margarint hozzáadjuk, majd 1-2 percig tovább habosítjuk. A lisztet a kakaóporral, a sütőporral és a mézes fűszerkeverékkel összeforgatjuk és az előzőekhez adjuk. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, egyharmadát a cukros, sütő margarinos masszára tesszük. A kakaós, lisztes keverék egyharmadát rászitáljuk és óvatos mozdulatokkal összeforgatjuk. A maradék habot és lisztet ugyanígy, két részletben keverjük bele. Egy nagy tepsit sütő margarinnal kikenünk, belisztezünk, vagy sütőpapírral kibélelünk. A massza felét egyenletesen, 33×32 cm-es lappá simítjuk rajta. Nem kell megijedni attól, hogy vékony lesz, mert a sütőportól megnő és amúgy sem kellenek vastag lapok a süteményhez. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C, légkeveréses sütőben 165 °C) 10-12 percig sütjük. A maradék masszából még egy vékony tésztalapot sütünk ugyanígy. Mindkettőt hűlni hagyjuk. Elkészítjük a krémet. Ehhez a kétféle cukrot a tejbe szórjuk és kevergetve felforraljuk. Továbbra is szüntelenül kevergetve a zselatint beleszórjuk, kis lángon 1-2 percig főzzük, pontosabban addig, amíg a zselatin felolvad benne. Megvárjuk, amíg langyosra hűl, ez pontosan elég idő arra, hogy a tejszínt kemény habbá verjük, amibe azután apránként belecsurgatjuk a már csak langyos, zselatinos tejet. Ezt a könnyű habot gyorsan, mielőtt megdermedne, rásimítjuk az egyik tésztára. A másik tésztalapot ráillesztjük és egy kicsit a tésztába is nyomkodjuk. 1-2 órára betesszük a hűtőszekrénybe, hogy a tejszínes tölteléke biztosan megdermedjen. A bevonáshoz való vizet egy kis lábasba kanalazzuk, a sütő margarint hozzáadjuk és kis lángon kevergetve felolvasztjuk. A kétféle csokoládét apránként beleszórva felolvasztjuk úgy, hogy amikor a fele csoki belekerült, lehúzzuk a tűzről, különben túlmelegszik és összeáll egy kemény, kezelhetetlen tömbbé. A sütemény tetején elsimítjuk. Éles késsel rögtön bejelöljük rajta a szeletek helyét nagyjából 8×3 cm-eseket, mert csak így tudjuk majd szépen szeletelni. Dermedni hagyjuk, végül forró vízbe mártott késsel az előre bejelöltek szerint felszeleteljük.

 

Forrás: sutigyar.hu