Tejbegríz felfújt körtével (bögrésen is), recept

Tejbegríz felfújt körtével (bögrésen is), recept

 

Aki szereti a tejbegrízt, annak ez kötelező darab, még akkor is, ha esetleg a gyümölcsöt elhagyja az illető. Tökéletes második fogás egy tartalmas leves után, egyszerűen elkészül, könnyed, mégis laktató finomság

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre!

Tejbegríz felfújt körtével (bögrésen is)

A Tejbegríz felfújt körtével (bögrésen is) Hozzávalói egy nagy adaghoz (nyugodtan felezzétek):

– 1 liter 2,8%-os tej
– 1 púpos bögre búzadara (16 dkg)
– 6 tojás
– egy-másfél bögre cukor (16-24 dkg)
– 5 dkg vaj
– ízlés szerint gyümölcs, de el is hagyható (nálam négy körte ment bele hámozva, kockázva)

Elkészítése:

1. A tejet felforraljuk, majd takarékra vesszük alatta a gázt, és kisebb adagokban, folyamatos kevergetés mellett beleszórjuk a búzadarát, és tejbegrízt főzünk belőle. Folyton kavarjuk.
2. Félrevesszük a tűzhelyről, majd hozzákeverjük a cukrot és a vajat.
3. A tojások fehérjét és sárgáját külön választjuk, a fehérjét kemény habbá verjük.
4. A sárgájához adunk folyamatos kavargatás mellett egy-két evőkanál tejbegrízt (nehogy a tojás összeugorjon a hirtelen melegtől), amit aztán hozzákeverünk a többi tejbegrízhez. Végül a gyümölcsöket is hozzákeverjük, majd a tojáshabot is óvatosan hozzáforgatjuk!
5. Kivajazott jénai tálba vagy tepsibe öntjük az egész masszát és 180 fokon, körülbelül fél óra alatt aranyszínűre sütjük. melegen, porcukorral meghintve tálaljuk!

Tejbegríz felfújt körtével (bögrésen is)

Forrás: rupanerkonyha