Tarjás bőségtál – Füstös Kentucky szósszal

Tarjás bőségtál – Füstös Kentucky szósszal

A Kentuckyban élő nagyanyánk titkos receptfüzetének korábban megsemmisültnek gondolt lapjai előkerültek egy nagytakarítás során, így végre el tudjuk készíteni kedvenc szószunkat, mely fantasztikus kísérője pl. egy tökéletesre sütött tarjának. Nem őrültünk meg: bár a nyár kimúlt, grillezni attól még szabad, sőt kötelező! Jó idő lesz a hétvégén, ne üljetek a gép előtt, hanem húzzatok ki a kertbe grillezni a haverokkal és mindenképp próbáljátok ki ezt a bomba receptet, ami pont annyira finom, mint amennyire egyszerű!

A Tarjás bőségtál Hozzávalói

A húshoz:

  • 5-6 szelet tarja
  • 3 ek. mustár
  • Bors
  • Rozmaring (vagy bármilyen zöldfűszer amit szerettek)

A szószhoz:

  • 5 ek. olaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • kb 6 ek. ketchup
  • 1 ek. liszt
  • Fokhagyma granulátum ízlés szerint
  • 2 tk. füstölt paprika
  • Pár csepp szójaszósz
  • Pár csepp worcester
  • 2 tk. barnacukor
  • Bors
  • Chili pehely, vagy bármilyen csípős cucc ízlés szerint

Tarjás bőségtál

A bőséghez:

  • Krumpli
  • Kukorica
  • Kaliforniai paprika
  • Padron paprika

A húsok bepácolásával kezdünk: bekenjük őket mustárral, majd mehet rájuk só, bors és a kívánt zöld fűszer. Alufóliával lefedve pihentetjük a hűtőben, amíg elkészül a szószunk. Ezt összedobhatjuk előre a konyhában, de a kerti főzőcskének is megvan a maga varázsa, még ha valamivel tovább is tart. Helyezzünk fel egy megfelelő edényt a grillre és a megszokott módon kezdjük el olajon lepirítani a hagymát. Beletoljuk a ketchupot és a lisztet, jól elkeverjük, majd felöntjük vízzel. Jöhet a fűszerezés: fokhagyma granulátum, füstölt pirospaprika, só, bors és persze egy kis csípős. Szójaszósz és worchester nélkül sem lenne az igazi, így ezek is belemennek, végül a barnacukrot is elkeverjük benne. Hagyjuk rotyogni, míg kellően sűrű, szósz állagú nem lesz. A homogén textúra érdekében leszűrhetjük, de a rusztikus iskola kedvelői (mint mi is) meghagyják a hagymadarabokat is.

Tarjás bőségtál

Megsütjük a tarját: ha jól be van pácolva, kb 3-3 percig kell sütni oldalanként. Mellédobálunk mindent, amit a hűtőszekrényben találunk: kevés olyan dolog akad ott, aminek ne tenne jót ez a kis füstös hőkezelés! Hogy a klasszikusoknál maradjunk: krumpli, kukorica, kaliforniai paprika és persze az elmaradhatatlan kedvencünk, a padron paprika: ez egy egyáltalán nem csípős, inkább édeskés paprika, amit a spanyol tapas bárokban kínálnak előszeretettel. Megsütik, majd durva szemű tengeri sóval és olívaolajjal ízesítik. Jobb helyeken itthon is lehet kapni, próbáljátok ki, iszonyú finom!

 

Forrás: streetkitchen.blog.hu