Tállyai ( Tokaj-Hegyalja ) káposzta Gombóccal, recept

Tállyai ( Tokaj-Hegyalja ) káposzta Gombóccal, recept

A Tállyai ( Tokaj-Hegyalja) káposzta Gombóccal Hozzávalói

  • 1,5 kg sertés darált hús
  • 0,5 kg savanyú káposzta
  • 1/2 kg rizs vagy inkább ha van gersli, hántolt árpa
  • 3 fej vöröshagyma
  • disznózsír
  • pirospaprika lehetőleg füstölt ha van
  • só és bors ízlés szerint
  • vegeta – elhagyható
  • friss csombor vagy borsikafű
  • 2 doboz sűrített paradicsom
  • 3 gerezd fokhagyma
  • füstölt csülok vagy oldalas
  • füstölt kolbász 1-2 szál

Tállyai ( Tokaj-Hegyalja) káposzta Gombóccal

A Tállyai ( Tokaj-Hegyalja) káposzta Gombóccal Elkészítése

  1. A darált húst egy tálba rakom, a rizst vagy gerslit alaposan, többször megmosom, és hozzáadom a húshoz. A hagymt disznózsíron megpirítom, lehúzom a tűzről, majd pirospaprikával megszórom (ez egy pörkölt alap), ráöntöm a húsra és a rizsre/gerslire – lehet bele tenni egy fej paradicsomot és egy TV ill. hegyes erős paprikát is.
  2. Hozzáadom az egyik sűrített paradicsomot, a sót, a borsot, friss csombort a ( vegetát )és az összezúzott fokhagymákat.

 

Észak-Kelet magyarországi - Töltött káposzta

  1. A savanyú káposztaleveleket laskára vágom, a fazék aljára lerakom, majd megszórom egy maréknyi apróra vágott szalonnával, és sorban lerakom a fenti húsos gerslis masszából kézzek készített gombócokat.
  2. Közé mehet a füstölt hús is és a kolbász darabok is. Kétsoronként megszórom újabb baconszalonnával és addig rakom, amíg el nem fogynak.

Tállyai ( Tokaj-Hegyalja) káposzta Gombóccal

Tállyai ( Tokaj-Hegyalja) káposzta Gombóccal

A fazekat felengedem annyi vízzel, hogy ellepje a Gerslis húsgombócokat, és felteszem főni, tetejére még szórok egy marék kimosott gerslit. Mielőtt puhára főne, karikára vágott paradicsomot, TV paprikát és kaliforniai paprika szeleteket rakok rá teszek még hozzá friss csombort, majd a megmaradt egy doboz sűrített paradicsomot kis tálkában forró vízzel elkeverem, és ráöntöm a tetejére vagy : inkább ezt ajánlom rántást készítek, mellyel együtt üntöm a fazékban levő gombócok tetjére. Fedő alatt hagyom, hogy puhára főjön.

Tállyai ( Tokaj-Hegyalja) káposzta Gombóccal

Ízlés szerint tejföllel fogyasztható.

Naponta új recept ötletekért, találkozzunk a FaceBook on is.