T-bone steak – Fűszervaj, spárga és Ropogós krumpli

T-bone steak – Fűszervaj, spárga és Ropogós krumpli

Hozzávalók 2 személy részére:

  • 2 szelet vaskos (kb. 600 g-os) T-bone steak
  • 40 dkg zöldspárga
  • 30 dkg előfőzött újkrumpli
  • 1 citrom
  • Só, bors

A fűszervajhoz:

  • 20 dkg szoba hőmérsékletű vaj
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 citrom
  • Ízlés szerint egy kevés szárított chilipaprika
  • Só, bors, szerecsendió
  • 1 csokor snidling
  • 1 evőkanál lecsepegtetett kapribogyó

Elkészítjük a fűszervajat. A szoba hőmérsékletű vajat habosra keverjük, és hozzáadjuk az ízesítőket: a kevés sóval péppé zúzott fokhagymát, a citrom reszelt héját, egy evőkanál citromlevet, a szárított chilipaprikát, a finomra vágott snidlinget, a szintén finomra aprított kapribogyót, valamint sót, borsot, szerecsendiót.

T-bone-steak-fuszervaj-sparga-krumpli

Az egészet alaposan összekeverjük. Kiterítünk egy darab folpackot, rákanalazzuk a vajas masszát úgy, hogy a folpackot óvatosan feltekerve egy szalámit formázzon. A folpack két végét jó erősen eltekerjük, majd az egészet ráhelyezzük egy darab alufóliára, és azt is feltekerjük. Az alufólia biztosítja majd, hogy a feltekert szalámiforma úgy is maradjon. A fűszervajat hűtőbe, vagy ha most rögtön fel akarjuk használni, akkor egy időre mélyhűtőbe tesszük, míg teljesen megdermed.

A steaket felhasználás előtt másfél órával kivesszük a hűtőből, alaposan besózzuk és hagyjuk szoba hőmérsékletűre melegedni.  Sütés előtt egy nehéz, vastag falú serpenyőt füstölésig hevítünk, beleöntünk egy evőkanálnyi olajat, majd rádobjuk a húst. 30 másodperces etapokban forgatva, összesen 4-4 percig sütjük a steak mindkét oldalát, míg szép aranyló kérget kap kívülről. A húst egy tepsire dobjuk és 120 fokra hevített sütőben készítjük tovább. Az időtartam függ a hús méretétől, fajtájától és attól, hogy mennyire szeretnénk átsütni. Egy 600-700 grammos,csontos T-bone steak kb. 15 perc alatt készül el médiumra ezen a hőmérsékleten. Egy csont nélküli színhús steaknek elég 5-10 perc is a sütőben.

Ha ezzel is megvagyunk, akkor kivesszük a steaket a sütőből, ráhelyezzük egy tányérra, pár szelet fűszervajat dobunk a tetejére és 5-6 percig pihentetjük szobahőmérsékleten. Közben villámgyorsan elkészítjük a köretet: a zöldspárga szárát letördeljük és a spárgákat rádobjuk arra a serpenyőre, amiben a húst is sütöttük. Kis olajat locsolunk rá, majd melléhelyezünk néhány szem előzetesen megfőzőtt újkrumplit és egy félbevágott citromot, vágási felületével lefelé. Intenzíven pirítunk mindent a serpenyőben, amíg egy kis színt kapnak. A citrom akkor jó, ha egészen sötétbarnára karamellizálódik! A spárgát és a krumplit a steak mellé dobjuk, és végül a zöldségeket meglocsoljuk a karamellizált citrom levével. Azonnal tálaljuk.