Sztrapacska – recept és videó

Hozzávalók:
- 0,5 kg krumpli
- 0,5 kg liszt
- juhtúró vagy tehéntúró
- tejföl
- tepertő
- só
- zsír
Hány személyre: 6
Elkészítési idő: 60 perc
A sztrapacska eredetileg a szegények étele volt, hiszen nem volt mindig hús a háznál, ehelyett csináltak sztrapacskát, mert olcsó volt, és mindig volt otthon krumpli és liszt. Ehhez pedig szinte csak ezek kellenek.
Először megpucoljuk a krumplit, majd lereszeljük. Hozzáadjuk a sót és a lisztet, majd az egészet összekeverjük. Hogy pontosan mennyi liszt kerüljön bele, az attól függ, hogy mennyi levet ereszt a reszelt krumpli, minél többet, annál több liszt kell bele, hogy felvegye a nedvességet. Akkor jó, ha már viszonylag kemény a keverék, de csak annyira kemény, hogy még bele lehessen szaggatni a vízbe. Előfordul, hogy a forró vizbe kerülve szétfő, ilyenkor adjunk még hozzá lisztet, és keverjük keményebbre.
A forrásban lévő vízbe is tegyünk sót, és ha van, akkor sertészsírt, ha nincs, akkor elég az étolaj is, de az íze akkor a legjobb, ha zsír van a vízben olaj helyett. Szaggassuk bele a vízbe a sztrapacskát, és ahogy feljön a víz tetejére, már kész is van, ki lehet szedni. Főzés közben viszont folyamatosan kevergessük, nehogy leragadjon a fazék aljára.
Forrás: gasztro-tv.hu