Szinte minden vendéglő étlapján szerepel, és több változata is van, a mi kedvencünk a juhtúrós galuska, szlovákul “bryndzové halusky”. Fogyasztható főételként, vagy akár köretként is.
A sztrapacska (szlovákul kapustové halušky, strapačky s kapustou vagy strapačky) szlovák eredetű tésztaétel – egyszerű, finom és laktató. A tésztája (halušky) leginkább a nokedlihez hasonlít, különbség azonban, hogy reszelt nyersburgonyát is tartalmaz. A „galuskára” savanyú káposztát és húst téve készítik el a sztrapacskát. A strapatý szó jelentése kócos, borzas, mivel a reszelt nyers krumpli borzassá teszi a galuskát. A mai szlovák nyelvhasználatban már csak a káposztás sztrapacskát nevezik “borzaskának”: (kápustové) strapačky. A Nyírségben csírásgaluska néven is ismerik, de használatos még a nyögő, nyögvenyelő kifejezés is.

Annyiban tér el a hagyományos magyar nokedlitől, hogy a sztrapacska tésztája nyers reszelt krumpli hozzáadásával készül. Viszonylag egyszerűen és gyorsan elkészíthető.
Kínálhatod pörköltek mellé, de önmagában tejföllel, juhtúróval, pirított szalonnával is mesés!
A Sztarpacska Hozzávalói
- 50 dkg burgonya,
- kb. 30-35 dkg liszt,
- 1 tojás,
- 3 dkg zsír,
- 1 dkg só,
- 10 dkg füstölt szalonna,
- 20 dkg juhtúró
A Sztarpacska Elkészítése
-
A füstölt szalonnát apró kockára vágjuk, állandó keveréssel rózsaszínűre sütjük, a töpörtyűt kiszedjük és egy kis tálon melegen tartjuk.
-
A 3 dkg zsírt megolvasztjuk.
-
A burgonyát nyersen egy tálba reszeljük.
-
Gyorsan leszórjuk egy kis liszttel, hozzáadjuk a tojást, olvasztott zsírt, megsózzuk. Annyi lisztet keverünk hozzá, hogy kissé keményebb legyen mint a galuska tésztája.
-
Forrásban levő sós vízbe szaggatjuk, és 8-10 percig főzzük.
-
Ekkor szűrőkanállal kiszedjük, jól lecsurgatjuk, belekeverjük a füstölt szalonna megforrósított zsírjába, rászórjuk a jó zsíros, csípős juhtúrót.
-
Forró tálra tálaljuk, ráöntjük a füstölt szalonna töpörtyűjét.
Forrás: ketkes.com